Gazdaság

Fegyveres csoporttól vásárolt nyersanyagot használhatott fel több nemzetközi vállalat

24.hu
24.hu

2016. 11. 29. 10:17

Mások mellett az Apple és a Nokia is közölte, hogy vizsgálják a beszállítóikat.

Az Apple, a Starbucks és a Huawei is azon nagyvállalatok között van, amelyek közvetetten egy mianmari lázadó hadsereg irányítása alatt álló bányából vásároltak ónt – tudósít a Reuters brit hírügynökség.

Az Egyesült Wa Állami Hadsereg nevű fegyveres szervezet 2003 óta szerepel az Egyesült Államok tiltólistáján kábítószer-csempészet miatt, az amerikai törvények szerint közvetve sem üzletelhetnek velük a vállalatok. Ugyanakkor több mint ötszáz cég tüntette fel beszállítói között azokat a kínai vállalatokat, amelyek a kérdéses mianmari bányából szereztek be ércet.

Szakértők szerint kevéssé valószínű, hogy az amerikai kormány emiatt büntetéseket szabna ki, de minden bizonnyal új beszállító után kell nézniük. Egy 2012-ben meghozott jogszabály nyomán már dollármilliárdokat költöttek a cégek arra, hogy kiszűrjék a gyártási folyamatból a fegyveres csoportok által irányított közép-afrikai bányákból származó nyersanyagokat.

Minimális mennyiség

Az Apple a Reuters megkeresésére közölte: együttműködnek beszállítóikkal, akiknek segítséget nyújtanak abban, hogy megfeleljenek a szabályoknak, és megválnak azoktól, akik nem tudnak, vagy nem akarnak az elvárásoknak eleget tenni. Hozzátették: nincs bizonyíték arra, hogy valóban felhasználták termékeikben a mianmari bányából származó ónt, de folytatják a vizsgálatot, és minden tőlük telhetőt megtesznek az emberi jogok védelme érdekében.

A Starbucks azt közölte, hogy csak kis mennyiségben használtak fel a mianmari bányával kapcsolatban álló kínai Yunnan Tin cégtől származó ónt. Ez a pékáruk melegítéséhez használt sütőkhöz kellett. Arról nincs információjuk, hogy valóban a fegyveres szervezettől származó fémről lenne szó.

A Huawei arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy nem állnak közvetlen kapcsolatban a Yunnan Tinnel, egy beszállítójuk vásárol tőlük nagyon kis tételben. Ennek ellenére megkeresték a Yunnan Tint, és azután döntenek a szükséges lépésekről, hogy választ kapnak a cégtől.

A General Electric szóvivője azt mondta, a vállalat rendszeresen ellenőrzi a beszállítói láncot akár közvetlenül, akár más szervezeteken keresztül. A Reuters által feltárt ügyet vizsgálják. Hasonló választ adott a Lenovo, és vizsgálódik a Nokia is, amely megjegyezte, hogy beszállítóik listája nyilvános, és nincs elég információjuk arról, hogy a Yunnan Tin valóban illegális forrásból származó ércet használt volna fel.

A Foxconn azt közölte, hogy az általuk felhasznált ón kevesebb mint egy százaléka származott a Yunnan Tintől, ezt pedig egyetlen, nem amerikai megrendelőjük számára előállított termékeikben használták fel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.