Gazdaság

A kormány csábítja a cégeket Tiborcz egymilliárdos ingatlanába

2014 végén bezárt a Nokia gyára Komáromban, eltűnt az ottani ipari park legjelentősebb szereplője. Szijjártó Péter pedig utasította a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetőit, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat azokkal a cégekkel, amelyek Komáromban terveznek beruházást indítani.

Azóta két nagy beruházás valósult meg, uniós pénzekből pedig a város is fejleszteni kezdte a parkot. A Direkt36 információi szerint pedig néhány hónapja az ipari park egyik értékes ingatlanjában szerzett részesedést Orbán veje, Tiborcz István.

Megjelent

A lap szerint az még nem világos, hogy Tiborczék miként fogják hasznosítani ezt a hatalmas telephelyet, de a város vezetése úgy számol, ezt az ingatlant fogja használni egy dél-koreai autóipari cég, amely a kormány hívására jött az országba.

Tiborcz augusztusban jelent meg többségi tulajdonosként egy győri milliárdos, Paár Attila WHB Ingatlan Kft. nevű cégében, a 166 milliós törzstőkéjű cég 75 százalékát vette meg, de az a cégadatokból nem derül ki, a miniszterelnök veje mennyit fizetett az üzletrészért, de hozzá került a komáromi ingatlan többsége is.

Egymilliárd

A WHB Ingatlan márciusban vásárolta meg a komáromi ipari park egyik régóta elhagyott üzemét, ami a 2014 óta üresen álló Nokia gyára mellett található. Korábban a Perlos nevű cég volt a 3,7 hektáros telken, amin a 13 ezer négyzetméteres üzem áll. A cég tavalyi évzáró mérlegében az ingatlan 3,28 millió eurós értékkel szerepelt, ami akkori árfolyammal számolva 1,027 milliárd forintnak felel meg, ezt vette meg a WHB.

A WHB Ingatlan a lap kérdésére azt írta, a megvásárolt gyárépület egy részét bérbe adják egy szállítmányozással, fuvarozással foglalkozó cégnek, de nem zárható ki az sem, hogy a jövőben tovább értékesítik az ingatlant.

Amikor a Nokia bezárt, a lengyel Alumetalon kívül a dél-koreai Woory Industries vezetőivel is tárgyalt egy komáromi befektetésről a Nemzeti Befektetési Ügynökség, velük sikerült is megállapodni. Akkor azt mondták, a Woory 2015 és 2018 között 38 millió dolláros befektetéssel indít majd gyárat Komáromban, és ezzel 150 munkahelyet teremtenek.

Logó

Azóta annyi történt csak, hogy Varga Mihály idén februárban találkozott a cég képviselőivel és tárgyaltak egy leendő gyárral. Azonban Komáromban annyira biztosra veszik a cég érkezését, hogy azt az ipari park térképén már logóval jelzik. Hogy hol? Hát a Tiborczék által megvett épületen.

Tóth Nándor, az ipari park önkormányzati kapcsolattartója telefonon megerősítette a Direkt36-nak, hogy a Woory Industries ebben az épületben tervezett gyárat indítani, de hozzátette, úgy tudja, hogy a cég azóta elállt ettől a szándékától. Az önkormányzat az írásban küldött kérdésekre viszont azt írta, nincs információjuk a cég döntéséről.

A portál megkereste a dél-koreai céget is, de nem kaptak választ, a külügyminisztérium meg azt mondta, tárgyalnak, részleteket nem árulnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik