Gazdaság

A kormány csábítja a cégeket Tiborcz egymilliárdos ingatlanába

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 11. 28. 07:04

2014 végén bezárt a Nokia gyára Komáromban, eltűnt az ottani ipari park legjelentősebb szereplője. Szijjártó Péter pedig utasította a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetőit, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat azokkal a cégekkel, amelyek Komáromban terveznek beruházást indítani.

Azóta két nagy beruházás valósult meg, uniós pénzekből pedig a város is fejleszteni kezdte a parkot. A Direkt36 információi szerint pedig néhány hónapja az ipari park egyik értékes ingatlanjában szerzett részesedést Orbán veje, Tiborcz István.

Megjelent

A lap szerint az még nem világos, hogy Tiborczék miként fogják hasznosítani ezt a hatalmas telephelyet, de a város vezetése úgy számol, ezt az ingatlant fogja használni egy dél-koreai autóipari cég, amely a kormány hívására jött az országba.

Tiborcz augusztusban jelent meg többségi tulajdonosként egy győri milliárdos, Paár Attila WHB Ingatlan Kft. nevű cégében, a 166 milliós törzstőkéjű cég 75 százalékát vette meg, de az a cégadatokból nem derül ki, a miniszterelnök veje mennyit fizetett az üzletrészért, de hozzá került a komáromi ingatlan többsége is.

Egymilliárd

A WHB Ingatlan márciusban vásárolta meg a komáromi ipari park egyik régóta elhagyott üzemét, ami a 2014 óta üresen álló Nokia gyára mellett található. Korábban a Perlos nevű cég volt a 3,7 hektáros telken, amin a 13 ezer négyzetméteres üzem áll. A cég tavalyi évzáró mérlegében az ingatlan 3,28 millió eurós értékkel szerepelt, ami akkori árfolyammal számolva 1,027 milliárd forintnak felel meg, ezt vette meg a WHB.

A WHB Ingatlan a lap kérdésére azt írta, a megvásárolt gyárépület egy részét bérbe adják egy szállítmányozással, fuvarozással foglalkozó cégnek, de nem zárható ki az sem, hogy a jövőben tovább értékesítik az ingatlant.

Amikor a Nokia bezárt, a lengyel Alumetalon kívül a dél-koreai Woory Industries vezetőivel is tárgyalt egy komáromi befektetésről a Nemzeti Befektetési Ügynökség, velük sikerült is megállapodni. Akkor azt mondták, a Woory 2015 és 2018 között 38 millió dolláros befektetéssel indít majd gyárat Komáromban, és ezzel 150 munkahelyet teremtenek.

Logó

Azóta annyi történt csak, hogy Varga Mihály idén februárban találkozott a cég képviselőivel és tárgyaltak egy leendő gyárral. Azonban Komáromban annyira biztosra veszik a cég érkezését, hogy azt az ipari park térképén már logóval jelzik. Hogy hol? Hát a Tiborczék által megvett épületen.

Tóth Nándor, az ipari park önkormányzati kapcsolattartója telefonon megerősítette a Direkt36-nak, hogy a Woory Industries ebben az épületben tervezett gyárat indítani, de hozzátette, úgy tudja, hogy a cég azóta elállt ettől a szándékától. Az önkormányzat az írásban küldött kérdésekre viszont azt írta, nincs információjuk a cég döntéséről.

A portál megkereste a dél-koreai céget is, de nem kaptak választ, a külügyminisztérium meg azt mondta, tárgyalnak, részleteket nem árulnak el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.