Gyál, 2015. augusztus 27.
Valter Molly édesanyjával a szeptemberi tanévkezdéshez vásárol a gyáli Kreatív és Papírboltban 2015. augusztus 27-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Gazdaság

Öt százalék felett nőtt az üzletek forgalma szeptemberben

24.hu
24.hu

2016. 11. 24. 09:22

Korábban a témában:

Szeptemberben 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – derül ki a KSH jelentéséből. (A második becslés megegyezik az elsővel.) Ez gyorsulást jelez, mert az augusztusi megtisztított adat még 4,3 százalékos növekedést jelzett.

Ezen belül:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,0 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,2 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 5,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (9,9%), az iparcikk jellegű vegyes (5,2%), textil-, ruházati és lábbeli- (3,1%), a gyógyszer- gyógyászatitermék- (2,2%), valamint a használtcikk-üzletekben (1,1%). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (-1,4%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,3 százalékos részesedésű csomagküldő- és internetes kiskereskedelem volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 7,7 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,4 százalékkal emelkedtek.
  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 833 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2016. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,9 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Mint írtuk, a kisboltosoknál jövőre durva áremelések jöhetnek a béremelések miatt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.