Gazdaság

Öt százalék felett nőtt az üzletek forgalma szeptemberben

Szeptemberben 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – derül ki a KSH jelentéséből. (A második becslés megegyezik az elsővel.) Ez gyorsulást jelez, mert az augusztusi megtisztított adat még 4,3 százalékos növekedést jelzett.

Ezen belül:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,0 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,2 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 5,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (9,9%), az iparcikk jellegű vegyes (5,2%), textil-, ruházati és lábbeli- (3,1%), a gyógyszer- gyógyászatitermék- (2,2%), valamint a használtcikk-üzletekben (1,1%). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (-1,4%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,3 százalékos részesedésű csomagküldő- és internetes kiskereskedelem volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 7,7 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,4 százalékkal emelkedtek.
  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 833 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2016. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,9 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Mint írtuk, a kisboltosoknál jövőre durva áremelések jöhetnek a béremelések miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik