Gazdaság

Már csak 32 év, és utolérjük a németeket

gdp (gdp, )
gdp (gdp, )

Lengyelország és Csehország is gyorsabban érheti el a német gazdaság mai teljesítményét, mint Magyarország – írja a Morgan Stanley (MS) friss elemzésére hivatkozva a vg.hu. A bankház szerint ugyanis hosszú távon a magyar gazdaság növekedési potenciálja gyengébb, mint a másik két régiós országé.

Számítási modelljeik alapján Magyarország hosszú távon 1,7 százalék körüli növekedésre számíthat, miközben a csehek teljesítménye átlagosan 2,3, a lengyelek pedig 2,5 százalékkal nőhet.

Idevág: Varga Mihály pár napja azt mondta, hogy a legújabb kormányintézkedések kapcsán olyan mértékű versenyképesség-növekedés várható, hogy 3-5 százalékkal nőhet a magyar GDP.

Visszatérve az elemzésre: ezek szerint Csehország egy főre jutó GDP-je 2032-re kerülhet a mostani német szintre, Lengyelországnak pedig ennél öt évvel többet kell várnia. A becslés szerint Magyarország 2048-ban tapasztalhatja meg, hogy miként élnek jelenleg a németek, vagyis 11 évvel a lengyelek után.

A Morgan Stanley egyébként úgy véli, hogy a régiós országok már túl vannak a „könnyen elérhető” konvergencián, és csak most jön a neheze. Ráadásul a növekedés három tényezőjéből – munkaerő, tőke, termelékenység – az egyikre biztosan nem számíthatnak a régiós országok a romló demográfiai folyamatok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik