Gazdaság

Szlovénia emberi joggá tette a vízhez való hozzáférést

ivoviz(960x640)(1).jpg (ivóvíz)
ivoviz(960x640)(1).jpg (ivóvíz)

A szlovének alkotmányos joggá tették a vízhez való jogot. Ezt úgy fogalmazták meg, hogy mindenkinek joga van az iható ivóvízhez.

A módosítás szerint állami kezelésű közjószág lesz Szlovénia vízkincse, nem lehet privatizálni.A kilencvenfős parlamentben 64 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül ment át a módosítás. Ezzel Szlovénia az első ország Európában, ahol alkotmányos jog lett az ivóvízhez való hozzáférés.

Vízprivatizáció

A Nestlé vezérigazgatója szerint a vízhez való hozzáférés nem emberi jog, hanem piaci lehetőség. A cég a világon élen jár a vízkincs privatizációjában.

A szlovének az elsők, akik ezt a tételt kilőtték, mert kimondták, hogy a vízellátás emberi jog. Ez utóbbi nemzetközileg még meglehetősen az elején tart. Bár van róla ENSZ közgyűlési határozat, az egyes országok eltérően szabályozzák a kérdést.

A magyar Alkotmányba alaptörvénybe is bekerült egy passzus, de ez a testi és lelki egészséghez való jogként értelmezi a vizet. Így például nem tartalmazza a közegészségügyi szolgáltatásokat, az ivóvíz pénzügyi megfizethetőségének követelményét, az egyéb háztartási vízfelhasználás és a mezőgazdasági vízfelhasználás körét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik