Gazdaság

Ilyen is van: nyugdíjkorhatár-csökkentésről döntöttek a szejmben

Megszavazta szerdán a lengyel szejm a nyugdíjkorhatár csökkentését előirányzó törvényt, melynek értelmében jövő év októberétől a nők 60, a férfiak pedig 65 évesen élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével – írta a Profitline.hu.

A törvény lényegében a 2013 elejéig érvényes szabályokat állítja vissza. Az előző kormány három évvel ezelőtt 67 évben szabta meg a nyugdíjkorhatárt, amelyet fokozatosan – a nők esetében 2040-ig, a férfiak esetében 2020-ig értek volna el.

A 40 év nem ment át…

Volt olyan kérdés is, amiben nem volt egyetértés a lengyeleknél: az egyik párt, valamint a szakszervezetek pl. azt javasolták, hogy életkortól függetlenül a 40 éves szolgálati idő is nyugalmazásra jogosítson. Ezt a módosító javaslatot azonban a parlament elvetette.

Magyarországon egy pár napja vetődött fel ismét, hogy a férfiak is mehessenek el 40 év munka után nyugdíjba, úgy, mint a nők. A jobbik ugyanis összegyűjtötte a szükséges mennyiségű aláírást ahhoz, hogy az Országgyűlés politikai vitát tartson a kérdésről. Döntés még nem született.

Magyarországon egyébként nem titok, hogy a nyugdíjrendszer valószínűleg változtatásokra fog szorulni (korhatáremelés, vagy járuléknövelés, vagy nyugdíjcsökkentés), mert nem fenntartható hosszú távon. Az MNB nemrégiben kijött tanulmányából is az derült ki, hogy a nyugdíjrendszer csak 2030-as évek közepéig fenntartható, utána nyugdíjcsökkentés is jöhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik