Gazdaság

Ezentúl nem csak trafikban lehet majd e-cigarettát árulni

Nem csak dohányboltban lehet majd kapni elektromos cigarettát, ha az Országgyűlés – várhatóan a jövő héten – elfogadja a trafiktörvény módosítását.

A szavazásra váró változtatás értelmében enyhébb szabályok vonatkoznak majd az elektromos cigaretták, valamint a mostanában piacra kerülő új típusú dohánytermékek, például a hevítéssel működő elektromos dohánytermékek értékesítésére: azokat szakboltokban is árusíthatják.

A Jobbik üdvözli

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén a Jobbik üdvözölte a kormányzati javaslatot. Staudt Gábor képviselő jelezte: az e-cigaretta nem csak nem dohánytermék, de a leszokást is elősegítheti, így nem lehet “beszorítani” az árusítását a nemzeti dohányboltokba. Elmondta, hogy számukra maga a trafikrendszer – mint a dohányzás elleni eszköz – elfogadható, mivel tényleg alkalmas arra, hogy a káros dohánytermékek elérhetősége csökkenjen.

Ugyanez igaz a dohányellátó rendszerére is, mert a trafikosok visszajelzése alapján jól működik a kormány által a multinacionális dohánycégek féken tartására kitalált intézkedés.

Mint korábban írtuk, az e-cigarettás változtatást a Jobbik szorgalmazta, és egy Lázár-Vona alku része volt, hogy a kormány támogatja a javaslatot: cserébe pedig a Jobbik beáll az e-közműszabályozás mögé, hogy ott is meglegyen e kétharmad.

Nem lesz korlátlan könnyítés

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a bizottsági ülésen kiemelte, hogy a szabályozás könnyítése nem lesz korlátlan, mert a fiatalkorúak szigorú védelmét az e-cigaretta kapcsán is biztosítani kell. Ezért, ha a korábban működő e-cigarettaboltok is árulhatnak majd elektromos cigarettát, akkor rájuk is vonatkoznak majd a fiatalkorúak fokozottabb védelmét célzó szabályok.

Ennek részleteiről egy később megszülető kormányrendelet rendelkezik majd.

A fideszes többségű parlament tavaly év végén fogadta el azt a szabályt, amely megszigorította az e-cigi forgalmazását, és használatát. Amit újabb trafikmutyiként is aposztrofáltak. Ekkor a Jobbik és az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordult, utólagos normakontrollért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik