Gazdaság

Az oroszok csak nem akarnak Budapestre jönni

budapest panoráma (budapest, panoráma, illusztráció, turizmus)
budapest panoráma (budapest, panoráma, illusztráció, turizmus)

A magyar főváros az év első kilenc hónapjában hat olyan országban is veszített vonzerejéből, amely korábban a tíz legnagyobb külföldi piaca közé tartozott – írta a vg.hu a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elemzésére hivatkozva.

Az angol bulituristák még mindig kedvelik Budapestet

A legnagyobb visszaesés (13,5 százalék) az orosz vendégéjszakák számában következett be, ez a piac folyamatosan szűkül. Mint megjegyzik, ez a trend nem írható az orosz–ukrán konfliktus rovására, mivel Ukrajnából 30,3 százalékkal nőtt a forgalom.

A hagyományos piacvezető németországi beutaztatásnál is folytatódott a negatív tendencia: a vendégéjszakák száma 8,1 százalékkal csökkent. A második legnagyobb visszaesést (8,8 százalék) az olasz turistáknál mérték, az USA, Franciaország és Svédország esetében néhány százalékos volt a mínusz.

A bulinegyedet megcélzó brit turistaforgalom viszont tovább növekedett 4,6 százalékkal. Kína bekerült a top tízbe, a 9. helyre, 32,8 százalékos bővüléssel.

A budapesti szállodák az első három negyedévben így sem panaszkodhattak: az összes bruttó forgalom 5,5, a szobaárbevétel 7,2 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A vidéki szállodák forgalma viszont ennél is jobban szárnyalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik