Gazdaság

A brit parlamentbe is eljutott a Toblerone-botrány

Egy skót képviselő interpellált a svájci csoki súlycsökkenése miatt. A konzervatívok skót csokival enyhítenék a gyászát.

A brit parlamentbe is eljutott a Toblerone-botrány: a Skót Nemzeti Párt képviselője élt határozati javaslattal annak kapcsán, hogy a svájci csoki kiszerelése megváltozott, pontosabban jóval szélesebbek lettek a háromszögek közti rések, költségcsökkentési célzattal. Mivel a változás eddig csak a Nagy-Britanniában forgalmazott termékeket érintette, az intézkedést a Brexitnek tulajdonítják.

fotó: Facebook / Toblerone
fotó: Facebook / Toblerone

Colin Beattie azt javasolta, hogy a brit parlament fogadja el a következő határozatot:

A parlament aggodalommal veszi tudomásul a gyártó döntését az ikonikus svájci csokoládé réseinek kiszélesítéséről; tudomásul veszi, hogy ezzel az alapanyagok árának emelkedését kívánják ellensúlyozni; úgy véli, hogy ez jól példázza azokat a következményeket, amelyeket a Brexit hozhat; részvétét nyilvánítja azoknak, akik gyászolják a változást; felhívja a brit kormányt, hogy gyorsan cselekedjen a döntés megváltoztatása érdekében, de a gyártónak sok sikert kíván a „könnyített” csokoládéhoz.

A gyártó, a Mondelez International vezetése hétfőn közölte: a döntésnek nincs köze a Brexithez, már a népszavazás előtt is tervezték, valóban az alapanyagok egyre magasabb ára miatt.

A skót képviselő ironikus beadványára a Nagy-Britanniát irányító konzervatívok képviselője is reagált. Murdo Fraser közölte:

Beattie úr gyászának enyhítése érdekében a skót konzervatívok ígéretet tesznek arra, hogy vásárolnak számára némi remek skót csokoládét, például egy csomag Tunnock’s teasüteményt, amely a Brexit ellenére is ízletes és tápláló marad.

(The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik