gázvezeték (Array)
Gazdaság

A MEKH szerint nem lesz gáz a gázzal

24.hu
24.hu

2016. 11. 15. 13:16

Semmi nem veszélyezteti Magyarország energiaellátásának biztonságát - hangsúlyozta Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
Korábban a témában:

A hivatal 2013-2015-ös országgyűlési beszámolója kapcsán az elnök egyebek mellett kiemelte: az ellátásbiztonság érdekében a MEKH folyamatosan figyelemmel kíséri az energiahordozók meglétét, különösen a téli időszakban. Jelenleg 3,7 milliárd köbméter földgáz van a tárolókban, ami 13 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél – közölte.

Külön jogszabály rendelkezik a cégek, szervezetek ellátásáról. Az elmúlt években nem volt szükség korlátozásra. A MEKH arra törekszik, hogy a lakossági ellátás biztosítása mellett minden esetben energiához jussanak azok a vállalkozások, amelyek termelnek, illetve munkavállalókat foglalkoztatnak – hangsúlyozta.

A rezsicsökkentést ne feledjük!

Dorkota Lajos kitért arra, hogy a hivatal fontos feladata volt a közreműködés a rezsicsökkentésben. Felhívta a figyelmet, hogy jelentősen csökkentek az európai fővárosokhoz viszonyítva a magyar rezsidíjak.

Az áramdíjat nézve korábban a 29 fővárosból a harmadik legdrágább volt Budapest, míg most a 25. helyen áll, tehát a negyedik legolcsóbb. A földgáz pedig a második legolcsóbb, csak Bukarestben kell kevesebbet fizetni érte – ismertette.

Kevesebb a panasz is

Kérdésekre válaszolva a MEKH elnöke a többi között elmondta: az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kísérik a magyarországi energiaipari cégek beruházási, fejlesztési terveit.

Közölte: hivatalba lépésekor, 2013 júliusában mintegy 6000 fogyasztóvédelmi panaszos ügy volt a MEKH-nél. Jelenleg 2300 ügy kivizsgálása van folyamatban, és a hátralékos ügyeket az év végéig elintézik.

Ugyancsak kérdésre válaszolva jelezte, a rezsicsökkentés eredményeként összesen 641 milliárd forint marad a fogyasztóknál.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen szavazattal és 4 tartózkodással elfogadta a MEKH 2013-mas, 2014-es és 2015-ös beszámolóját.

Úgy tűnik egyébként, hogy a gázüzletág államosítása után némi megtorpanás az látszik az energiaszektor bekebelezésénél – a villamosenergia-szolgáltatók kivásárlását már szinte biztos, hogy nem lépi meg idén a kormány, írtuk pár napja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.