Gazdaság
közmunkások (Array)

Nagy lépésre szánta rá magát a kormány a munkaerőpiacon

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 11. 14. 08:13

Megvan, mivel növelnék azok számát, akik a közfoglalkoztatásból a versenyszférába kerülnek vissza. Százfős megyei és 174 fős járási tanácsadói hálózat létrehozását javasolja a kormánynak a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM és a Belügyminisztérium szakértőinek nem végleges javaslata szerint az előírásokat úgy módosítanák, hogy a jövőben a 25 év alatti személyek és azok, akik várhatóan képesek önállóan vagy az állami foglalkoztatási szerv segítségével elhelyezkedni a versenyszférában, ne kerülhessenek be a közfoglalkoztatási programokba.

Meg akarják akadályozni a közfoglalkoztatási jogviszonyban állók időszakonkénti újbóli bevonását a közfoglalkoztatásba, méghozzá úgy, hogy három éven belül egyéves időtartamban maximálnák a programban eltölthető időt.

Akik rendelkeznek szakképesítéssel, csak abban az esetben kerülhetnének be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt a munkáltató oldalán felmerülő okból, vagy ha három hónapig nem tudott a járási hivatal a közfoglalkoztatott számára megfelelő állást felajánlani.

Létrehoznának úgynevezett tanácsadó- és fejlesztőközpontokat, a megyei és fővárosi kormányhivatalokban, átlag öt fővel, két évig, vagyis a 2018. december 31-ig tartó központi munkaerőpiaci program keretében.

Ez százfős bővítés lenne, 19 megye és Budapest, munkakörük szerint tanácsadók, mentorok, pszichológusok, illetve állásfeltárói munkakörben foglalkoztatott szakemberek lennének.

Emellett minden járásba egy-egy tanácsadó felvételét is javasolják. A százfős megyei és a 174 fős járási tanácsadói hálózat éves szinten mintegy 3,5 milliárd forintba kerülne.

(VG)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MILAN, ITALY - OCTOBER 31:  A general view of the new Scientology Church is seen on the opening day on October 31, 2015 in Milan, Italy. The five-story, four-building, 258-windows, former headquarters of Philips and computer company Sun has been converted into a 10,000 square meter Scientology church and will be the largest of its kind in the world.  (Photo by Awakening/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.