Gazdaság

Nagy lépésre szánta rá magát a kormány a munkaerőpiacon

kozmunkasok(210x140).jpg (Array)
kozmunkasok(210x140).jpg (Array)
Megvan, mivel növelnék azok számát, akik a közfoglalkoztatásból a versenyszférába kerülnek vissza. Százfős megyei és 174 fős járási tanácsadói hálózat létrehozását javasolja a kormánynak a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM és a Belügyminisztérium szakértőinek nem végleges javaslata szerint az előírásokat úgy módosítanák, hogy a jövőben a 25 év alatti személyek és azok, akik várhatóan képesek önállóan vagy az állami foglalkoztatási szerv segítségével elhelyezkedni a versenyszférában, ne kerülhessenek be a közfoglalkoztatási programokba.

Meg akarják akadályozni a közfoglalkoztatási jogviszonyban állók időszakonkénti újbóli bevonását a közfoglalkoztatásba, méghozzá úgy, hogy három éven belül egyéves időtartamban maximálnák a programban eltölthető időt.

Akik rendelkeznek szakképesítéssel, csak abban az esetben kerülhetnének be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt a munkáltató oldalán felmerülő okból, vagy ha három hónapig nem tudott a járási hivatal a közfoglalkoztatott számára megfelelő állást felajánlani.

Létrehoznának úgynevezett tanácsadó- és fejlesztőközpontokat, a megyei és fővárosi kormányhivatalokban, átlag öt fővel, két évig, vagyis a 2018. december 31-ig tartó központi munkaerőpiaci program keretében.

Ez százfős bővítés lenne, 19 megye és Budapest, munkakörük szerint tanácsadók, mentorok, pszichológusok, illetve állásfeltárói munkakörben foglalkoztatott szakemberek lennének.

Emellett minden járásba egy-egy tanácsadó felvételét is javasolják. A százfős megyei és a 174 fős járási tanácsadói hálózat éves szinten mintegy 3,5 milliárd forintba kerülne.

(VG)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik