Gazdaság

Súlyos munkaerőhiány: a szállodások kormányintézkedést sürgetnek

pincér szakács (pincér, szakács, vendéglő, )
pincér szakács (pincér, szakács, vendéglő, )

A turizmust változatlanul súlyos munkaerőhiány sújtja az országban, nemcsak a szezonális, hanem az egész évben nyitva tartó szállodákban, éttermekben egyaránt. A szállodaszövetség a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve keresi az ágazat számára lehetséges megoldásokat és várja az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az MTI-nek.

Hozzátette: a munkaerőhiány nemcsak a szakszemélyzetben jelentős, de az adminisztratív, műszaki, vagy éppen takarítói, szobalány munkakörökben is.Niklai Ákos a lehetséges és várt megoldások között említette a kormányzat által ígért járulékcsökkentést, de fontosnak tartotta a szakmunkás képzés mennyiségének, minőségének és hatékonyságának javítását is.

Egyebek között a külföldön már tartósan dolgozó szakácsok, cukrászok, felszolgálók pótlása érdekében – jegyezte meg.

Úgy tűnik egyébként, hogy a “járulékcsökkentésből” (ami valószínűleg inkább a szociális hozzájárulási adó csökkentését jelentheti) lesz valami – pénteki infó, hogy a kormány állítólag 5 százalékot faragna.

Ezerrel pörög a turizmus

A turizmus minden főbb mutatója javul egyébként Magyarországon, a szektor idén év végéig jelentős növekedést produkálhat a vendégek számában és a bevételetekben is. Szeptemberben a szállodák vendégéjszakái 8,9 százalékkal növekedtek, ezen belül a belföldi növekedés kiemelkedő 18 százalékos volt, míg a külföldi forgalom 3,7 százalékkal emelkedett.

A Balaton 20 százalék feletti növekedéssel fantasztikus bővülést produkált, de Budapesten is 5,3 százalékos növekedést mértek – ismertette.

Néhány országból jelentős növekedés volt, így Ukrajnából, Kínából több mint 30 százalékkal  több turista érkezett, de Indiából,Izraelből, Koreából, valamint Csehországból, Romániából és Szlovákiából is kétszámjegyű volt a növekedés. Sajnos Németországból, Olaszországból, Oroszországból kevesebb vendég szállt meg a szállodákban. Örülnek az ázsiai piac jelentős bővülésének, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy vendégeink 80 százaléka változatlanul Európából jön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik