Gazdaság

A magyarok nemigen húzzák munkával ki a nyugdíjig

haziorvosi-rendeles(430x286)(2).jpg (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)
haziorvosi-rendeles(430x286)(2).jpg (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)

A 19–64 éves magyarok 11,3 százaléka, mintegy 681 ezer ember minősült megváltozott munkaképességűnek tavaly, ami nemzetközi szinten meglehetősen magas arány, és 2011 óta (akkor 11,5 százalékos volt az arány) lényegében nem sikerült változtatni a mutatókon – figyelt fel a jelenségre a Magyar Nemzet a KSH adataiban.

A kimutatásból az is kiderül, hogy a megváltozott munkaképességűek négyötöde a 45–64 év közötti korosztályból került ki, ezen belül az érintettek 60 százaléka, 400 ezer ember 55 évnél idősebb. Vagyis több százezer olyan, évekkel a nyugdíjküszöb előtt álló ember van, aki már képtelen vagy csak korlátozottan tud dolgozni.Nemtől függetlenül minden harmadik 60–64 éves olyan egészségi problémával küzd, ami nehezíti, vagy akár lehetetlenné is teszi számukra a munkavégzést.

Nemigen van munkájuk

A felmérésben egyébként az számított megváltozott munkaképességűnek, aki valamilyen tartós, legalább hat hónapja fennálló egészségi vagy szervi eredetű problémával küzd, és ez a munkavégzése emiatt korlátozott.

Azt is írják benne, hogy mivel az egészségi állapot erősen függ a társadalmi státustól, illetve a szellemi munka kevésbé indukál mozgásszervi problémákat, ami a leggyakrabban említett korlátozó tényező, így érthető, hogy a megváltozott munkaképességűek aránya miért csökken az iskolai végzettség emelkedése mentén.

Kiderült az is, hogy a 19-64 év közötti megváltozott munkaképességűek közül mindössze minden ötödik (20,8 százalék) embernek volt munkája, és mintegy kétharmaduk legalább nyolc éve nem talált munkát.

Arról, hogy milyen nyugdíjbuktatók vannak a nyugdíjnál, mivel jár, ha nem tudunk felmutatni 40 év munkaviszonyt, Rémálom lehet… címmel írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik