Gazdaság

Ezeket az iparágakat érdemes meglovagolni a Trump-éra kezdetével

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 11. 10. 12:38

A meglepetés erejével hatott Trump elnöki székért folytatott győzelme, de úgy tűnik, hogy a részvénypiacon inkább jó sztorikat hoz a változás a befektetőknek. A gyógyszeripar fellélegezhet, az energiaszektorban a fosszilis lesz a trend, a bankszektor elkerülheti a szigort.

Hillary Clinton a gyógyszergyártókat arra kötelezte volna, hogy csökkentsék az áraikat. Most, hogy kiderült, Trump lesz az elnök, ez a nyomás eltűnni látszik a nagy gyógyszergyártók papírjain. Miró József, az Erste befektetési Zrt. vezető elemzője szerint jelentős felértékelődés jöhet pl. a Pfizer vagy a Johnson&Johnson részvényekben.

A bankszektor szintén fellélegezhet, ugyanis Clinton komoly szigorítást hozott volna, “három csapásként” emlegették a terveit: kockázati díjat vezetett volna be extra költségtételként, felügyeleti hatáskörben feldarabolhatóak lettek volna bizonyos nagyobb pénzintézetek, és szabályozva lettek volna az “árnyékbankok” . Ezek az intézkedések várhatóan nem lesznek bevezetve a republikánus elnökség alatt, így jó eséllyel az amerikai bankszektor nagy részvényeiben inkább pozitív sztorikat láthatunk majd.

Az energiaszektor is fontos kérdés. Clinton jelentős zöldenergia-programot jelentett be, ezzel szemben Trump a fosszilis energiahordozókra szeretne koncentrálni. Az olaj árfolyamára rövid távon kedvezően hathat majd az a stratégia, hogy a kisebb szereplők is újabb kitermelési kvótákhoz juthatnak, de hosszabb távon vannak kockázatok. Trump inkább a szén iparának újbóli felvirágoztatását vette a fejébe.

A hadiipar nem is kérdés, hogy fellendülhet, elég csak a Lockheed Martin részvényére ránézni, különösebb magyarázat nélkül.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.