Gazdaság

Ezeket az iparágakat érdemes meglovagolni a Trump-éra kezdetével

A meglepetés erejével hatott Trump elnöki székért folytatott győzelme, de úgy tűnik, hogy a részvénypiacon inkább jó sztorikat hoz a változás a befektetőknek. A gyógyszeripar fellélegezhet, az energiaszektorban a fosszilis lesz a trend, a bankszektor elkerülheti a szigort.

Hillary Clinton a gyógyszergyártókat arra kötelezte volna, hogy csökkentsék az áraikat. Most, hogy kiderült, Trump lesz az elnök, ez a nyomás eltűnni látszik a nagy gyógyszergyártók papírjain. Miró József, az Erste befektetési Zrt. vezető elemzője szerint jelentős felértékelődés jöhet pl. a Pfizer vagy a Johnson&Johnson részvényekben.

A bankszektor szintén fellélegezhet, ugyanis Clinton komoly szigorítást hozott volna, “három csapásként” emlegették a terveit: kockázati díjat vezetett volna be extra költségtételként, felügyeleti hatáskörben feldarabolhatóak lettek volna bizonyos nagyobb pénzintézetek, és szabályozva lettek volna az “árnyékbankok” . Ezek az intézkedések várhatóan nem lesznek bevezetve a republikánus elnökség alatt, így jó eséllyel az amerikai bankszektor nagy részvényeiben inkább pozitív sztorikat láthatunk majd.

Az energiaszektor is fontos kérdés. Clinton jelentős zöldenergia-programot jelentett be, ezzel szemben Trump a fosszilis energiahordozókra szeretne koncentrálni. Az olaj árfolyamára rövid távon kedvezően hathat majd az a stratégia, hogy a kisebb szereplők is újabb kitermelési kvótákhoz juthatnak, de hosszabb távon vannak kockázatok. Trump inkább a szén iparának újbóli felvirágoztatását vette a fejébe.

lockheed20161110

A hadiipar nem is kérdés, hogy fellendülhet, elég csak a Lockheed Martin részvényére ránézni, különösebb magyarázat nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik