Gazdaság

Brüsszel nem utalt pénzt – valami nagyon nem stimmel a költségvetéssel

Mivel idén még nem kért számlaalapú kifizetést Brüsszeltől Magyarország, így nem is kapott még EU-támogatást, és ezért kellett 800 milliárd forinttal felfelé megnyitni a 2016-os költségvetés uniós pénzekkel kapcsolatos fejezetét – tudta meg a keddi kormányhatározat hátterét a Portfolio.

Rejtély, hogy miért nem küldött még ki egyetlen eurónyi költségnyilatkozatot sem Magyarország az Európai Bizottságnak, ha közben idehaza már 1000 milliárdos kifizetés teljesült.

A lap szerint ez leginkább az óvatos kormányzati hozzáállásnak a következménye, mivel nem lehet pontosan tudni, hogy Brüsszel valóban teljesítené-e a kifizetési igényeinket. Például a nyáron lezajlott brüsszeli GINOP auditnak olyan következménye is lehet, hogy a viták rendezéséig Brüsszel az összes 2014-2020-as uniós kifizetést felfüggeszti Magyarország felé.

Most ott tartunk, hogy a magyar hatóságok elküldték a tételes válaszaikat a Bizottság által kifogásolt pontokra (sajtóhírek szerint a négy főbb problémás területből egy területen biztosan engedünk) és várják a Bizottság auditjelentésének előzetes szövegét.

Lázár János arra számít, hogy “a kollégáink megoldják majd a problémákat”. Elmondása szerint az alábbi területeken vannak jelenleg viták: állami pályázatértékelői rendszer, döntési mechanizmusok, kiemelt projektek sorsa, előlegrendszer, elektronikus közbeszerzés ütemezése.

A Portfolió szerint, ha év végéig itthon további 800 milliárd forintnyi pénzt kifizetnek a hatóságok a pályázóknak, de közben egyetlen centnyi uniós támogatás sem jön Brüsszelből, még akkor is bőven marad pénz a költségvetésben. Hiszen a büdzsé rendkívül jó helyzetben van, ömlenek be a különböző adóbevételek, miközben a kiadási oldalt eddig feszesen tartotta a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik