szakképzés (Array)
Gazdaság

Itt az MGYOSZ javaslatcsomagja, ami még megmentheti a szakképzést

24.hu
24.hu

2016. 11. 09. 12:38

Korábban a témában:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége összeállított egy 13 pontos javaslatcsomagot, hogy miként kellene hatékonyabban átalakítani a szakképzést.

Az MGYOSZ úgy véli, hogy a szakképzéssel foglalkozó intézményi struktúra az optimálisnál elaprózottabb, sok, jellemzőjében heterogén összetételű, alacsony hatékonyságú. A végzettséget szerző diákok portfóliója jelentősen eltér a gazdaság valós igényeitől, mind minőségében, mind számszerűségében.

Hangsúlyozzák: az alapképzésből kilépők a „maradék elv” alapján kerülnek a szakképzésbe, emiatt nagyon magas a lemorzsolódás.

Megállapítják, hogy a képzés költsége irreálisan magas a kibocsátás minőségéhez viszonyítva. Illetve azt is mondják, hogy a szakképzés minőségét maghatározó oktatói kar motiváltsága nem éri el a szükséges és kívánatos szintet. A szakmunkás image nagyon alacsony, nincs vonzási képessége a szakmunkának, írják.

Az MGYOSZ 13 pontos javaslata:

 1. Rendszerszintű, hosszú távú megközelítésre van szükség az elmúlt évtizedek (sokszor az EU támogatási lehetőségekhez és ciklusokhoz illesztett) projektmegközelítése helyett.
 2. A folyamat minden szereplőjének (szülő, diák, vállalat, kormányzat, oktatási intézmények, szakmai szövetségek) rövid és hosszú távú érdekeit harmonizálni szükséges a stratégiai célok szem előtt tartásával.
 3. Az elaprózott, heterogén intézményrendszer minősítése, racionalizálása.
 4. Az elméleti és gyakorlati oktatók folyamatos szakmai fejlődésének biztosítása, speciális szakképzési módszertani elemek bevezetése.
 5. A településszerkezeti adottságok helyett a munkaerőigény területi igényeinek figyelembevétele (ezáltal kikerülhetővé válik a problémák konzerválása).
 6. Az alapképzés hiányosságainak megszüntetése, illetve a szükséges felzárkóztatás megvalósítása bármi áron (alapozó év, közismereti óraszám növelése, belső vizsgakövetelmények).
 7. A szakmai szövetségek aktivitásának kihasználása a minőségi fejlődés érdekében.
 8. Pályaorientációs rendszer teljessé tétele és alkalmazásának jogszabályszintű előírása, szülői attitűdök befolyásolása (a stakeholderek bevonásával).
 9. Üzemek feletti képzési modell beemelése a duális képzési struktúrába.
 10. Munkaerő-piaci trendjelzések készítése, valamint a követő-figyelő rendszer kiépítése, működtetése.
 11. Szakmaszerkezeti döntések megalapozottságának erősítése.
 12. Fair bérpolitika.
 13. A szakmunka újrapozicionálása, figyelembe véve az érdemtelenül alacsony, elérhető jövedelmeket.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.