szakképzés (Array)
Gazdaság

Itt az MGYOSZ javaslatcsomagja, ami még megmentheti a szakképzést

24.hu
24.hu

2016. 11. 09. 12:38

Korábban a témában:

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége összeállított egy 13 pontos javaslatcsomagot, hogy miként kellene hatékonyabban átalakítani a szakképzést.

Az MGYOSZ úgy véli, hogy a szakképzéssel foglalkozó intézményi struktúra az optimálisnál elaprózottabb, sok, jellemzőjében heterogén összetételű, alacsony hatékonyságú. A végzettséget szerző diákok portfóliója jelentősen eltér a gazdaság valós igényeitől, mind minőségében, mind számszerűségében.

Hangsúlyozzák: az alapképzésből kilépők a „maradék elv” alapján kerülnek a szakképzésbe, emiatt nagyon magas a lemorzsolódás.

Megállapítják, hogy a képzés költsége irreálisan magas a kibocsátás minőségéhez viszonyítva. Illetve azt is mondják, hogy a szakképzés minőségét maghatározó oktatói kar motiváltsága nem éri el a szükséges és kívánatos szintet. A szakmunkás image nagyon alacsony, nincs vonzási képessége a szakmunkának, írják.

Az MGYOSZ 13 pontos javaslata:

 1. Rendszerszintű, hosszú távú megközelítésre van szükség az elmúlt évtizedek (sokszor az EU támogatási lehetőségekhez és ciklusokhoz illesztett) projektmegközelítése helyett.
 2. A folyamat minden szereplőjének (szülő, diák, vállalat, kormányzat, oktatási intézmények, szakmai szövetségek) rövid és hosszú távú érdekeit harmonizálni szükséges a stratégiai célok szem előtt tartásával.
 3. Az elaprózott, heterogén intézményrendszer minősítése, racionalizálása.
 4. Az elméleti és gyakorlati oktatók folyamatos szakmai fejlődésének biztosítása, speciális szakképzési módszertani elemek bevezetése.
 5. A településszerkezeti adottságok helyett a munkaerőigény területi igényeinek figyelembevétele (ezáltal kikerülhetővé válik a problémák konzerválása).
 6. Az alapképzés hiányosságainak megszüntetése, illetve a szükséges felzárkóztatás megvalósítása bármi áron (alapozó év, közismereti óraszám növelése, belső vizsgakövetelmények).
 7. A szakmai szövetségek aktivitásának kihasználása a minőségi fejlődés érdekében.
 8. Pályaorientációs rendszer teljessé tétele és alkalmazásának jogszabályszintű előírása, szülői attitűdök befolyásolása (a stakeholderek bevonásával).
 9. Üzemek feletti képzési modell beemelése a duális képzési struktúrába.
 10. Munkaerő-piaci trendjelzések készítése, valamint a követő-figyelő rendszer kiépítése, működtetése.
 11. Szakmaszerkezeti döntések megalapozottságának erősítése.
 12. Fair bérpolitika.
 13. A szakmunka újrapozicionálása, figyelembe véve az érdemtelenül alacsony, elérhető jövedelmeket.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22: A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.