Gazdaság

Magyar jogsértéseket vizsgál az EU

Magyarország 553 uniós jogsértésének tárgyalását már lezárta az Európai Bizottság, 57 ügy azonban továbbra is terítéken van, írja a Magyar Nemzet.

A 2004-es magyar csatlakozás óta 1320 akta halmozódott fel, ezekben rögzítik azokat az eseteket, amikor a magyar és az uniós jog szembetalálkozott egymással. Ez a szám Romániában például 1160, Szlovákiában 1061, Bulgáriában pedig 821.

A folyamatban lévő ügyeket 75 okmányban találhatjuk meg, Romániában ez 65, Szlovákiában 58, Bulgáriában 51.

Orbán Viktor és kormánya viszonylag gyakran találja magát szemben a Jean-Claude Juncker vezette bizottsággal, nem véletlen, a brüsszeli meglátás az, hogy hazánk a gazdasági és politikai unióban csak a lehetőséget látja, a tagsággal járó felelősséget viszont sok esetben elhárítja magától.

A lap szerint az európai közösség szabályaival jó néhány ágazatban visszatérően ütközik a magyar álláspont.

Egy jelenleg is tárgyalt magyar vonatkozású ügyek közül nyolc tartozik a közlekedéshez, öt-öt az energetikához és a foglalkoztatáshoz, három-három a kereskedelemhez, a pénzügyi stabilitáshoz, illetve a migrációs válság kezeléséhez.

A lap szerint az unió folyamatosan figyeli a hulladékszállításra, illetve a szerencsejátékra vonatkozó uniós előírások betartását, a legutóbbi, Magyarországot érintő figyelmeztetés a digitális egységes piacra vonatkozik: olcsóbbá kell tenni a nagy sebességű internetkapcsolat bővítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik