Gazdaság

Méretes emelés után hajszállal csökkenhet a cafeteria adója

Ha emlékszünk még, a tavaszi adócsomagban jelentősen átszabta a kormányzat a cafeteria jövő évi szabályait, ami egyes juttatásoknál jelentős adóemelést jelentett. Az őszi adócsomag tervezete most minimális köztehermérséklést vet fel és más apróbb módosítást is tartalmaz.

Hajszálnyit csökkenhet az adó

Az őszi módosító javaslat alapján csökkenhet a béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások adóterhe – hívta fel a figyelmet Fata László Cafeteriatrend.hu szakértője.

Jelenleg a juttatások értékének 1,19 szerese után kell 15% személyi jövedelemadót (szja-t) és 14% vagy 27% egészségügyi hozzájárulást (ehót) fizetnie a munkáltatónak attól függően, hogy béren kívüli juttatás vagy egyes meghatározott juttatás kategóriába esik-e az átadott termék vagy szolgáltatás.

Ha elfogadja az Országgyűlés az őszi adócsomagban szereplő javaslatot, akkor jövőre a jelenlegi 1,19-szeres helyett 1,18-szoros szorzót kellene alkalmazni az adóalapnál, és erre kellene megfizetni a közterheket.
Így az új adó mértéke a mostani 34,51% illetve 49,98% helyett egy egész kicsivel mérséklődne: 34,22% illetve 49,56% lenne.

Sovány vigasz

Ez a hajszálnyi csökkentés az adóalapnál persze jó hír, viszont elég sovány vigasznak tűnik azoknál a juttatásoknál, melyek jövőre a tavaszi adócsomag értelmében átkerültek a kedvezményes adózású (34,51%) béren kívüli juttatások köréből a magasabb adózású (49,98% helyett 49,56%) egyes meghatározott juttatások körébe. Ez vár pl: a munkahelyi étkeztetésre, Erzsébet-utalványra, helyi bérletre, iskolakezdési támogatásra, önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári, valamint önsegélyező pénztári hozzájárulásra.

Százezer forintos cafeteriánál az adóalap-csökkentés mindössze 420 forint spórolást jelenthet az egyes meghatározott juttatásoknál.

Más megközelítésben: a jelenleg kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások közterhe jövőre egyes meghatározott juttatásként így is jelentősen emelkedik. De 15 470 forint helyett „csak” 15 050 forinttal 100 ezer forintonként.

Béren kívüli juttatásnál (ami lehet készpénzcafeteria, évente 100 ezer forintig) vagy SZÉP-kártya (évi maximum 450 ezer forintig) százezer forintonként 290 forinttal csökkenhet a közteher.

Magasabb adózással, de korlátlanul

A jövőre a magasabb adózási sávba sorolt jelenlegi béren kívüli juttatásokra eddig havi, illetve éves korlátok vonatkoztak – ezen belül élt csak a kedvező adózás.

A tavaszi adócsomag ezek közül már néhányat feloldott (iskolakezdési támogatás Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés, vállalati rendszerű képzés, iskolarendszerű képzés, stb.), viszont júniusban még a pénztári befizetéseknél nyitva hagyták a kérdést, hogy lehet-e a magasabb adóteherrel korlátlanul adni a juttatásokat.

Mint Fata László felhívta rá a figyelmet, a friss javaslat szerint jövőre az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is korlátlanul fizethetne a munkáltató, a magasabb (a mostani tervezet szerint 49,56%) adóteher mellett.

Lakáscélú támogatás

A lakáscélú támogatás adómentes juttatás (maximum 5 millió forint lehet), de a munkáltatónak az adómentességhez vizsgálnia kell, hogy a lakás szobaszáma ne haladja meg a méltányolható lakásméretet. Ehhez a szobaszám és együtt lakók viszonyát kell figyelembe venni.

A módosítás elfogadását követően változhat az együtt lakó személyek meghatározása. Az új szabályok alapján már a házastárs közeli hozzátartozóit is figyelembe vehetnénk a lakók számának meghatározásakor. A  jelenleg érvényes meghatározás szerint ebbe a körbe nem számíthatjuk bele a munkavállaló, élettárs vagy házastárs testvérét. A jövőre tervezett módosítás lehetővé tenné a lakásban lakó testvér figyelembe vételét is az együtt lakó, együtt költöző családtagok számának meghatározásakor.

Emellett újdonság lehet, hogy a fiatal házaspároknál a lakók számának meghatározásakor számításba vehetnénk a jövőben születendő gyermekeket is, amennyiben a parlament rábólint a tervezetre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik