Gazdaság

A legbiztonságosabb a fix törlesztéssel rendelkező hitel

Hitelfelvétel esetén, pénzügyi értelemben, az egyetlen kockázatot az alapkamat változása jelentheti. Jelenleg történelmi minimumon áll az alapkamat, nagy kockázatot jelent egy hosszú futamidőre felvett hitel esetében abban bízni, hogy ez így is marad - mondta el Sándorfi Balázs.

Ha hitelt veszünk föl, a legnagyobb kérdés, hogy fix törlesztésű vagy potenciálisan változó kamatozású hitelt vegyünk föl. A deviza kockázat mára megszűnt, a forint árfolyamának változása így nem játszik szerepet a döntésünkben. Pénzügyi értelemben kockázatot egyedül a jegybanki alapkamat változása jelenthet. Ha nő az alapkamat, akkor emelkedni fog a havi törlesztőrészlet is, amennyiben nem fix törlesztésű hitelt veszünk föl.

Egy 8 millió forintos hitel esetében, amelyet 20 éves futamidőre veszünk föl, a legolcsóbb és legdrágább konstrukció között 25% a különbség. Tehát 25%-kal kerül többe, hogy a teljes futamidő alatt fix havi törlesztőrészletet fizessünk. A jegybanki alapkamat három százalékpontnyi változása esetén már a legolcsóbb hitel ugyanannyiba kerül, mint a végig fix törlesztésű hitel. Négy évvel ezelőtt az alapkamat 7 % körül volt, jelenleg 0,9%. Jól mutatja, hogy egy 20 éves időtávon mennyit változhat az alapkamat, s így a havi törlesztőrészlet is.

Borzasztó nagy kockázatot jelent, egy történelmi minimumon lévő kamatszint mellett a legolcsóbb hitelt kiválasztani és abban reménykedni, hogy húsz éven keresztül nagyon alacsony marad a kamatszint. Nyilvánvalóan, a legbiztonságosabb – pénzügyi értelemben – a végig, a teljes futamidő alatt fix törlesztéssel rendelkező hitel.

– mondta el Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Olvasói sztorik