Gazdaság

Hekkest és lángosost sem kérnek már a balatoniak

Balatonfured(210x140).jpg (Array)
Balatonfured(210x140).jpg (Array)
Gyógyszertárat és patyolatot, azaz ruhatisztítót látnának legszívesebben a siófokiak, Balatonfüreden a vegyesbolt az egyik legnépszerűbb kérés, Keszthelyen pedig ruhaboltra és mozira lenne a legnagyobb igény – derül ki a K&H: üzletet ide! programjának keretében leadott szavazatok alapján.

Október első hetéig több mint 41 ezer szavazat érkezett országosan a program keretében arra, milyen üzletet, szolgáltatást látnának szívesen az otthonukhoz közel. A Balaton mellett lévő települések közül Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen van a legnagyobb igény új üzletekre és szolgáltatásokra.

Sláger boltkérés

Az országszerte slágernek tekinthető vegyesbolt Siófokon is népszerű kérés, de a városban a gyógyszertár és a ruhatisztító vezeti a listát október első hetéig. Gyógyszertárat a siófoki szavazók hatoda az Ipar utcában szeretne látni, míg éjjel-nappalit a Bajcsy-Zsilinszky utcába szeretnének.

A siófoki voksok alapján az ott élők szeretnének patyolatot, azaz ruhatisztítót, amit a belváros kellős közepére, a Fő téren helyeznének el. Az említett üzletek mellett Siófokon volna igény bölcsődére, fitneszteremre, virágboltra, de volt szavazat lakberendezési üzletre és cipészre is.

Balatonfüreden leginkább vegyesbolt hiányzik a helyiek szerint, például a Liliom utcába, de szükség lenne még éjjel-nappali boltokra. A Balaton-parti településen érkezett szavazat gyógyfürdőre és uszodára is, ezt a Horváth Mihály utcában szeretnék látni. Keszthelyen egyértelműen egy a városközpontban – a Sétáló utcában – lévő ruházati üzletre lenne legnagyobb igény, de a Rákóczi útra a keszthelyi szavazók 31 százaléka egy mozit is nagyon szeretne.

A kisebb Balaton-parti települések közül Szántódon például halkereskedést szeretnének, Tihanyban pékséget, Révfülöpön vegyesboltot a kikötőhöz, Balatonlellén szállodát és kisállat-kereskedést.

Ki mit szeretne a szomszédba?

A program egy külföldön már bevált koncepció alapján igyekszik összekötni a keresletet a kínálattal. A kezdeményezés lényege, hogy egy online interaktív térképen bárki bejelölheti, milyen üzlet vagy szolgáltatás hiányzik neki. Ezzel leképezhetőek a lakossági igények és egy-egy mikroközösség saját maga alakíthatja a környékbeli kínálatot. A program másik pillére, hogy iránytűt ad a vállalkozások kezébe, hiszen megmutatja, mire is van igény egy-egy térségben, városban.

A banki értékesítési hálózatért és a támogatásért felelős igazgató, Rajna Gábor hangsúlyozta: a program eddigi eredményei felülmúlják a várakozásokat. Eddig több mint 239 ezer látogató kereste fel az interaktív felületet, ami majdnem ötszöröse az eredetileg kitűzött célnak.

A felmérésből az látszik, hogy igenis van igény a helyi boltokra: a megkérdezettek 44 százaléka szívesebben vásárol a közelében lévő üzletekben, és 21 százalékuk akár magasabb árat is hajlandó fizetni, csak közel legyen az árusítóhely. Ennek ellenére csak 25 százalék mondta azt, hogy a lakókörnyezetében meg tud vásárolni minden szükséges terméket és szolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik