Gazdaság

Egyelőre csúszik a kanadai szabadkereskedelmi megállapodás (frissített)

Határozatlan időre elhalasztják az Európai Unió és Kanada között csütörtökre tervezett csúcstalálkozót – közölték uniós források.

Mint arról beszámoltunk, a belgiumi Vallónia tartomány – egyedüliként az EU-ban – vétót emelt az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) ellen.

Az Európai Unió másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére.

A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását. Sokan ugyanakkor azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is.

(MTI nyomán)

FRISSÍTÉS 40 perccel az MTI hír közlése után az MTI azt írta, hogy megállapodás született Belgiumban a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) támogatásáról. Mindezt csütörtök délben az RTBF francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió honlapja közölte az MTI szerint. A dokumentumot már el is küldték az uniós intézményeknek.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik