Gazdaság

Zseniális találmány forradalmasíthatja a napelemek gyártását

Kár, hogy Magyarországon nem süt a nap, és ezért muszáj orosz atomot használnunk.

A perovszkitből készült legújabb napelem már majdnem olyan hatékony, mint a hagyományos változat, miközben a gyártása jóval kevesebbe kerül – írta az IFL Science a hvg.hu tudósításában.

Az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül a napelemek. Nemrég a Massachusettsi Műszaki Egyetemen megcsinálták a napelemet, amit kétszer annyi áramot termel, a német Insolight fejlesztői 34 százalékot értek el, és bármilyen hihetetlen, már létezik esőelem is. Nem csoda, hogy évente 5-12 százalékkal csökken a napelemek ára.

A Nature Energy című folyóiratban most megjelent tanulmány szerint a perovszkites napelemek már jóval előrébb vannak egy szimpla tervnél. Kereskedelmi forgalmuk jelentős mértékben csökkentheti az otthoni napelemes beruházások költségét is.

Különlegességük, hogy a hagyományos napelemekben használt drága szilíciumkristály helyett perovszkitelemeket használnak, ami jóval olcsóbb, nagyjából ötöd akkora költségből kihozható gyártást tesz lehetővé.

Az ezzel folytatott kísérletek az utóbbi években egyre ígéretesebbek voltak: hét éve, az első ilyen napelem bemutatásakor még csak 3,8 százalékos volt annak hatékonysága, négy éve azonban már 10 százaléknál tartott. Most pedig Snaith és csapata 20,3 százalékra tornázta fel a mutatót. Mindez azt jelenti, hogy az általa készített szerkezet alig marad el a hagyományos napelemek hatékonyságától, az előállítása azonban jóval kevesebbe kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik