kamat (százalék, )
Gazdaság

Nincs meglepetés: változatlan maradt az alapkamat

24.hu
24.hu

2016. 10. 25. 14:45

Korábban a témában:
  • A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank.
  • A 0,9%-os alapkamat mellett az egynapos hitel- és betéti kamatokból felépülő kamatfolyosó kissé változott.
  • 1,05%-ra mérséklődött (10 bázisponttal csökkent) a hitelkamat.
  • A betéti kamat maradt -0,05%-on.

A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az alapkamatot a Monetáris Tanács.

Mindezek mellett fontos azt is megjegyezni, hogy múlt és ezen a hétfőn az MNB bevetette az új, forintlikviditást nyújtó eszközét, amivel a hazai rendszerszintű likviditást bővítette, ami szintén lazító lépésként fogható fel

– írta Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője.

Novemberben és decemberben is fontos lesz a kamatdöntő ülés, hiszen annak ellenére, hogy valószínűleg szinten marad az alapkamat az év végéig, a bankrendszer folyamatosan kiszorul a jegybank által kínált három hónapos futamidejű betétből.

Az Equilor nem számított októberben érdemi változásokra a monetáris politikában, hiszen az elmúlt hónapban állapították meg a három hónapos irányadó eszköz korlátozásának limitjét 900 milliárd forintban.

Az MNB várhatóan megvárja az új intézkedéscsomag első tapasztalatait, mivel érdekes folyamatok zajlanak a magyar kötvénypiacon. Az MNB szándékaival összhangban tehát a rövid oldali állampapír és finanszírozási piac egyre inkább a hazai befektetők terepévé válik, a külföldek számára inkább a hosszabb oldal biztosít lehetőségeket, egy hozamcsökkenéshez azonban újabb, makrogazdasági impulzusok kellenek.

A jegybank várhatóan jövő januárban összegzi majd az első tapasztalatokat, módosító intézkedésekre addig csak akkor számítunk, ha az infláció nem a vártnak megfelelően alakulna, írta az Equilor.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.