Gazdaság

Eláruljuk a szupergazdagok titkát

Rendkívüli mértékben gyarapszik Földünkön a következő öt évben azoknak a száma, akiknek a vagyona legalább harmincmillió dollárt tesz ki. Egyebek között ezt állapítja meg a Föld ultragazdag polgárainak életét, vagyonosodását kutató és követő, amerikai Wealth-X friss tanulmánya.

Egyre több lesz a nagyon gazdag ember

Az egyik szerző, Benjamin Kinnard az Alapblognak adott interjújában azt is értésre adja, hogy már most sokkal több és a következő években még több lesz az olyan dúsgazdag, aki tulajdonképpen a „semmiből jött”, eközben összességében egy példátlan vagyontranszfer is bekövetkezik: tízezermilliárd dollárnyi vagyon fog az örökösökre szállni.

Nincs bennük semmi tipikus

Kinnardék öt kontinens 18 245 szupergazdagjának profilját szerezték be és tanulmányozták át. Vizsgálták za életrajzukat, a vagyoni helyzetükről szóló nyilvánosan vagy korlátozottan hozzáférhető adatokat, a róluk országaikban és külföldön megjelentetett média-beszámolókat, az önmaguk által elmondottakat, leírtakat, az életükről, terveikről, családjukról kiadott könyveket, írásokat.

Következtetésük: a világ legjobb módú polgárainak összessége hihetetlenül tagolt, összetett, színes és folyamatosan változó összetételű társaság. Vagyis nagyjából semmilyen közös jellegzetességük nincs a világ dúsgazdagjainak, nem tipizálhatóak. De néhány dolgot azért leszűrtek.

Van, ahol a kapcsolati háló, máshol az egyetem számít

Ázsia, Dél-Amerika és Kelet-Európa, értsd Oroszország, Ukrajna újgazdagjainak vagyongyarapodása sokkal inkább kötődik kapcsolati hálókhoz, politikai nexusokhoz – amelyek nagyrészt az egyetemi évek alatt alapozódtak meg –, mint azt Amerikában vagy akár Németországban tapasztalni.

A Harvardon szerzett diploma – mint kimutatták – tulajdonképpen sem nem oszt, se nem szoroz a tekintetben, hogy kiből lesz ultragazdag ember az Egyesült Államokban. A nagyon gazdag, találékony és szorgos német „iparosok” teljesítményei nem kötődnek kiváló, elit egyetemek diplomáihoz.

A hedge fundok, az internetes vállalkozások, a pénzügyi szektor milliomosainak, milliárdosainak eredményei viszont nagyon is diplomához kötöttek, ezeknek az embereknek a nagy része kimondottan jó egyetemeken végzett – Amerikában és Európában egyaránt.

Nem így van ez azonban az ingatlanpiacok moguljai vagy mondjuk a milliárdossá lett bányatulajdonosok, egyéni részvénypiaci befektetők és kereskedők világában, ők jellegzetesen rafinált, tehetséges, de nem úgynevezett tanult emberek.

Van ahol a nők a sikeresebbek

Nemek szerint is nézték a gazdagokat, és megállapították, hogy Kínában és az Egyesült Államokban aránylag sokkal több a self-made alapon (a maga erejéből) dúsgazdag nő, mint amennyi Európában vagy pláne Oroszországban. E téren Kína még Amerikát is „lepipálja”.

(A képen az önerejéből meggazdagodott Zhou Qunfei, aki a világ legfiatalabb milliárdosnője, és a Forbes listája szerint a leggazdagabb hölgy, Liliane Bettencourt, a L’oreál örökösnője.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik