Gazdaság

Eláruljuk a szupergazdagok titkát

24.hu
24.hu

2016. 10. 24. 11:47

Korábban a témában:

Rendkívüli mértékben gyarapszik Földünkön a következő öt évben azoknak a száma, akiknek a vagyona legalább harmincmillió dollárt tesz ki. Egyebek között ezt állapítja meg a Föld ultragazdag polgárainak életét, vagyonosodását kutató és követő, amerikai Wealth-X friss tanulmánya.

Egyre több lesz a nagyon gazdag ember

Az egyik szerző, Benjamin Kinnard az Alapblognak adott interjújában azt is értésre adja, hogy már most sokkal több és a következő években még több lesz az olyan dúsgazdag, aki tulajdonképpen a „semmiből jött”, eközben összességében egy példátlan vagyontranszfer is bekövetkezik: tízezermilliárd dollárnyi vagyon fog az örökösökre szállni.

Nincs bennük semmi tipikus

Kinnardék öt kontinens 18 245 szupergazdagjának profilját szerezték be és tanulmányozták át. Vizsgálták za életrajzukat, a vagyoni helyzetükről szóló nyilvánosan vagy korlátozottan hozzáférhető adatokat, a róluk országaikban és külföldön megjelentetett média-beszámolókat, az önmaguk által elmondottakat, leírtakat, az életükről, terveikről, családjukról kiadott könyveket, írásokat.

Következtetésük: a világ legjobb módú polgárainak összessége hihetetlenül tagolt, összetett, színes és folyamatosan változó összetételű társaság. Vagyis nagyjából semmilyen közös jellegzetességük nincs a világ dúsgazdagjainak, nem tipizálhatóak. De néhány dolgot azért leszűrtek.

Van, ahol a kapcsolati háló, máshol az egyetem számít

Ázsia, Dél-Amerika és Kelet-Európa, értsd Oroszország, Ukrajna újgazdagjainak vagyongyarapodása sokkal inkább kötődik kapcsolati hálókhoz, politikai nexusokhoz – amelyek nagyrészt az egyetemi évek alatt alapozódtak meg –, mint azt Amerikában vagy akár Németországban tapasztalni.

A Harvardon szerzett diploma – mint kimutatták – tulajdonképpen sem nem oszt, se nem szoroz a tekintetben, hogy kiből lesz ultragazdag ember az Egyesült Államokban. A nagyon gazdag, találékony és szorgos német „iparosok” teljesítményei nem kötődnek kiváló, elit egyetemek diplomáihoz.

A hedge fundok, az internetes vállalkozások, a pénzügyi szektor milliomosainak, milliárdosainak eredményei viszont nagyon is diplomához kötöttek, ezeknek az embereknek a nagy része kimondottan jó egyetemeken végzett – Amerikában és Európában egyaránt.

Nem így van ez azonban az ingatlanpiacok moguljai vagy mondjuk a milliárdossá lett bányatulajdonosok, egyéni részvénypiaci befektetők és kereskedők világában, ők jellegzetesen rafinált, tehetséges, de nem úgynevezett tanult emberek.

Van ahol a nők a sikeresebbek

Nemek szerint is nézték a gazdagokat, és megállapították, hogy Kínában és az Egyesült Államokban aránylag sokkal több a self-made alapon (a maga erejéből) dúsgazdag nő, mint amennyi Európában vagy pláne Oroszországban. E téren Kína még Amerikát is „lepipálja”.

(A képen az önerejéből meggazdagodott Zhou Qunfei, aki a világ legfiatalabb milliárdosnője, és a Forbes listája szerint a leggazdagabb hölgy, Liliane Bettencourt, a L’oreál örökösnője.)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.