demján sándor (ingyenes)
Gazdaság

Azonnali járulékcsökkentést szorgalmaz a VOSZ

24.hu
24.hu

2016. 10. 24. 14:33

Korábban a témában:

A VOSZ hat pontban foglalta össze, hogy szerintük milyen sürgős változásokra lenne szükség:

  1. Azonnal meg kell kezdeni a munkához kapcsolódó vállalkozói adóterhek érdemi csökkentését a gazdasági növekedést leginkább segítő szektorokban, az iparban és a mezőgazdaságban – közölte a Vállalkozók és Munkaáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hétfőn az MTI-vel. Az nem derült i a közleményből, hogy melyik járuléknál és milyen mértékű köztehercsökkenést szorgalmaznak, de a VOSZ szerint az így stabilizálódó növekedés lehetőséget teremt az adó- és járulékterhek további, általános csökkentéséhez, amely hosszú távon elengedhetetlen az ország versenyképességének javításához.
  2. A munkaadói érdekvédelmi szövetség javasolja továbbá a túlduzzasztott állami bürokrácia egyszerűsítését, amelynek első lépése a közszféra alkalmazotti létszámának érdemi csökkentése. Úgy vélik, az állami szervezeteknél dolgozó több százezer jól képzett munkavállalót – megfelelő átképzési programmal – át kell irányítani az üzleti szférába.
  3. A külföldről érkező munkavállalók foglalkoztatása is indokolt az üzleti szférában tapasztalható munkaerő-hiány mérséklésére, részlegesen és átmeneti jelleggel – írják. Az erre vonatkozó – piaci szereplők igényeinek megfelelő – szabályok kidolgozása kormányzati feladat – áll a közleményben.
  4. Közfoglalkoztatást a VOSZ szerint kizárólag piacképes, kereslet-vezérelt képzéssel párosítva indokolt indítani, mert a jelenlegi rendszerbe kerülő alacsony képzettségű munkavállalóknak szinte alig van lehetőségük visszakerülni a nyílt munkaerő-piacra.
  5. Szorgalmazzák a közfoglalkoztatási bér és a havi legkisebb munkabér közti különbség jelentős növelését is, mert a mai szisztémában megjelenő nettó jövedelemkülönbség nem ösztönzi a közfoglalkoztatásban résztvevőket a nyílt munkaerő-piacra történő kilépésre.
  6. A VOSZ szerint kormányzati eszközökkel kell segíteni az atipikus foglalkoztatás – részmunkaidő, távmunka és munkaerő-kölcsönzési rendszer – gyorsabb terjedését.
  7. A szövetség szerint rendezni kell továbbá a legnagyobb foglalkoztató szektorban, a bolti kiskereskedelemben dolgozók vasárnapi munkavégzésére és javadalmazására vonatkozó – vasárnapi pótlék – szabályait is – áll a közleményben.

A kormány is kommunikál már egy ideje a bérekre rakódó tehercsökkentésről. Nemrégiben Varga Mihály azt mondta, 50 százalék alá kell csökkenteni a munkáltatói és a munkavállalói elvonást (jelenleg 62 százalék), és ki is számoltuk, ez milyen álomfizetést jelenthet. A bértárgyalásokon pedig már szó volt arról is, hogy az adócsökkentés mellett rendkívüli béremelés is lehet a következő években.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.