Gazdaság

Iziben megszabadultak az MNB alapítványai az állampapírjaiktól

Brüsszelnek nagyon nem tetszik a gyanú, hogy az MNB alapítványain keresztül esetleg az országot finanszírozhatja. Visszakoztak az alapítványok.

Gyorsan úgy döntöttek a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, hogy igazodnak Brüsszelhez, miután az Eurostat közölte, nem hisz a magyar állam számainak. Közleményt is adtak ki, miszerint megszabadultak állampapírjaik jelentős részétől.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerdán írt levelet egy német EP-képviselőnek arról, hogy vizsgálják a magyar jegybankot, nem sértett-e európai szabályokat az alapítványok állampapírvásárlásakor – írja a 444. Ugyanis az tilos, hogy a jegybankok finanszírozzák az államok működését. A kötelezettségszegési eljárás réme is felmerült, és még csak ekkor jött az Eurostat jelentése.

A Pallas-alapítványok közleménye kiválóan elmaszatolja a dolgot, annyival rendezik le az állampapíroktól való megszabadulást, hogy azok már nem termelnek annyi hozamot, mintha ingatlanokkal foglalkoznának helyette. Ráadásul

a Pallas Athéné Alapítványok álláspontja az, hogy az állampapír-portfoliójuk összetétele nem sérti az EKB előírásait.

A Pallas-alapítványok szerint idén 56 milliárd forintnyi állampapírt adtak el. A lap szerint 250 milliárd az alapítványok vagyona, az nem világos viszont, ebből mennyi (volt) állampapír.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik