Gazdaság

Így lehetne adót csökkenteni, hogy több maradjon az emberek zsebében

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 10. 21. 17:45

Magyarországon 100 egységnyi jövedelem juttatás esetén 49 egységnyi megy - adó és járulék formájában - az államhoz. Ez világviszonylatban is nagyon magas, az átlagbérek viszont alacsonyak. Hogy lehet enyhíteni ezeken a terheken? Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adópartnere válaszol.

Magyarországon az adóék, amely azt mutatja meg, hogy 100 egységnyi jövedelem juttatása esetén mennyi az adó, illetve a járulékteher, igen magas az OECD országok tekintetében. Ebben a rangsorban a nem túl előkelő negyedik helyet foglaljuk el. Ha a környező országokkal hasonlítjuk ezt össze, akkor is magas ez a százalékos érték.

A magyarországi átlagbérek jelentősen alacsonyabbak, mint más országokban. Ezek az együtthatók azt mutatják, hogy a magyarországi nettó fizetések lényegesen alacsonyabbak más európai országokénál, beleértve a régiós országokat is. Ebben lenne szükséges lépéseket tenni, hogy a magyar munkaerő ne vándoroljon külföldre, illetve, hogy minél több maradhasson az emberek zsebében. Erre három megoldás ígérkezik: vagy a személyi jövedelemadó, vagy a szociális hozzájárulás, vagy az egyéni járulékoknak a csökkentése. Mindegyiknek megvannak a sajátosságai.

  1. A legnagyobb költségvetési hatása az SZJA csökkentésnek lenne. Ebben az esetben 1 százalékpontos csökkenés 110-115 milliárd forint bevétel kiesést jelentene a költségvetésnek. Ez nem kizárólagosan a munkabérre és a munkajövedelmekre lenne hatással, hiszen a kamat, a tőzsdei jövedelmek vagy egyéb jövedelmek vonatkozásában is csökkentené az adóterhelést, ezért nem koncentráltan jelenne meg a munkavállalóknál.
  2. A szociális hozzájárulás csökkentésénél kérdés, hogy a vállalatoknál megjelenő költségcsökkenést a munkavállalók megkapnák-e. A másik probléma, hogy jelenleg 900 000 munkavállaló kap szociális hozzájárulási kedvezményt, az ő esetükben így a jövedelemváltozás jóval kisebb lenne.
  3. A harmadik lehetőség az egyéni járulékok csökkentése. Ebben az esetben lenne a legkisebb állami bevétel kiesés mellett a legjelentősebb nettó pozíció javulás, ami munkavállalókat érintené.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.