Gazdaság

Brüsszel szerint a magyar kormány trükközik az adóssággal

Pénteken közölte az Európai Bizottság statisztikai hivatala a tagállamok GDP adatait – írta a 444.hu. A lap szerint a szervezetnek két komoly kifogása is van Magyarországgal kapcsolatban.

  1. Szerintük az Eximbank is a költségvetéshez tartozik, így a bank tartozásának meg kellene látszódnia az államháztartási hiányon.
  2. Az MNB megsértheti az uniós szabályokat a jegybank alapítványainak állampapír vásárlásaival (az EU-ban a jegybankok nem finanszírozhatják a költségvetést).

Az Eximbank adósságai mintegy 2 százalékponttal növelnék meg a magyar államadósságot, írta a lap. Ez igen komoly különbség, és komolyan ronthatja a most egyébként jól kinéző magyar számokat. A vita már régebben elkezdődött a magyar állam és az Eurostat között erről.

Az európai statisztikai hivatal Magyarország esetében tett külön megjegyzést a szövegbe:

Az Eurostat továbbra is fenntartással kezeli a Magyarország által közölt adatok minőségét.

Külügyi élénkítés

A külkereskedelem élénkítésének állami bankja, az Eximbank amúgy olyan, az „új nemzeti burzsoázia” kulcsprojektjeit is finanszírozta közpénzből, mint

a TV2
a Kopaszi-gát,
a Párisi udvar,
a Hunguest-szállodalánc megvásárlása,

illetve legutóbb a Lánchíd melletti luxusszálloda hitelezése, amelyet Orbán Viktor barátja, Garancsi István érdekeltsége kapott.

Matolcsyénál is vizsgálódnak

Az MNB működésével és az alapítványokkal kapcsolatban már elindult egy európai központi banki vizsgálat. Az EKB elnöke azt mondta, nagyon szigorúan fog fellépni az európai jegybank, ha az MNB tiltott finanszírozást követett el.

Cikkünk megjelenése után az MNB Pallas Athéné Alapítványok közölték: megvizsgálva az Európai Központi Bank észrevételeit aktívan léptek az állampapír-portfoliójuk leépítése érdekében. Az alapítványok államkötvény-portfoliójuk egy részét hozamtermelő ingatlanbefektetések céljára csoportosítják át.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik