Gazdaság

Rogánné helikopter nélkül is szárnyal

Felemelkedése meseszerű és hasonlóan villámgyors, mint férjéé.

Az úgy kezdődött, hogy Rogán miniszter helikopterrel érkezett Szabó Zsófiék esküvőjére. Először tagadta ezt, perrel fenyegetett. Később eszébe jutott, mégis ült helikopteren. Az út elég drága lett volna a családnak, ha felesége, Rogán Cecília cége nem barterezi le a helikoptert üzemeltető vállalkozással.

A Figyelő szerint a miniszternek igaza lehet, felesége valóban nagyon ügyes, ha ezt el tudta intézni, hiszen tavaly még árbevétele sem volt a Nakama & Partners (N&P) nevű cégnek, amelyet tavaly decemberben alapított a celebvilágból jól ismert Sarka Kata, Bessenyei Istvánnal, és egy „A Másik Kft.” nevű vállalattal közösen.

A gazdasági hetilap értesülései szerint az eredeti koncepció az volt, hogy a hazai hírességek Facebook-oldalára szerveznek hirdetéseket. A cég azonban az első hónapokban nem igazán indult be, mivel a tulajdonosok közül senkinek nem volt ideje érdemben foglalkozni a projekttel. Emiatt áprilisban Sarka Katán kívül valamennyi tag kiszállt a társaságból.

És jött a miniszter neje

Ekkor érkezett tulajdonostársnak Rogánné-Gaál Cecília. A miniszterfeleség a szintén Sarka Kata által menedzselt Magyarország Szépe zsűrijében tűnt fel, a Bors című napilapnak adott indoklás szerint, egy olyan médiaügynökség ügyvezetőjeként, ami a verseny után a sikeresen szereplő lányokat fogja foglalkoztatni. Ez volt az N&P.

A Figyelő attól eltekint, hogy egy szépségversenyen szereplő lányokat foglalkoztató cég hogyan tud barterben fizetni helikopterért, de érdekesnek tartja, hogy a társaság látszólag profilt váltott. Azt sem zárja ki, hogy a hazai hírességek körét kiegészítették a versenyen induló hölgyekkel, és az ismertté váló szépségek Facebook-oldalára is szervez hirdetéseket, de erre sem utal túl sok jel.

A Figyelő megkereste a Magyarország Szépe győztesét, Gelencsér Tímeát, aki jelezte: egyedül kezeli a profilját, és azon nincsenek hirdetések.

Rogán az ügyes asszonykáról

Rogán Antal propagandaminiszter az Országgyűlésben azt mondta, hibázott, akkor sem kellett volna magáncélból repülnie,

ha egyébként a felesége elég ügyes üzletasszonyként meg is engedheti magának.

A Figyelő szerint olyan kapcsolati tőkével, amely az N&P tulajdonosait jellemzi, viszonylag gyorsan kitermelhető a helikopterezés 1,5-2 milliós költsége, de az kevésbé gyakori, hogy rögtön barterben üzletelnek, miközben továbbra sem teljesen tiszta, mivel foglalkozik a vállalat.

Sarka Kata: ez kicsi cég

A 24.hu korábban kiderítette, a cég tevékenységei közé felvették a film-, video- és műsorgyártást és a rádióműsor-szolgáltatást is, de a cégről keveset tudni, hiszen ügynökség létére még honlapja sincs, amit Sarka Kata azzal magyarázott, hogy ez “egy friss cég” és kicsi, még nem is kell, de lehet, hogy egyszer lesz. Egyelőre kevés a partnerük, ennek bővítésén dolgoznak.

Korábban Zara László adótanácsadó azt mondta, a barterezett szolgáltatást magáncélra átadni jogszerű, de ilyenkor nem kevés adót kell befizetnie a cégnek és az igénybe vevőknek. Ha Rogán Cecília a cég érdekében is járt az esküvőn, és ezt költségként el kívánja számolni, utastársaira arányosan akkor is meg kell fizetnie ezeket a terheket.

Kétharmad, másként

Ha hárman utaztak a barterezett úton, de csak ő dolgozott a cégért az esküvőn, akkor a kétharmad után kell adózni. Ha pedig teljesen magáncélú volt mégis, akkor az egész értékére értendő az adóteher – magyarázta Zara.

Mint korábban megírtuk, nemcsak felesége, hanem maga Rogán Antal pályája is meredeken emelkedett. Ugyanakkor a miniszter most ott tart, hogy az ellenzékiséggel nem igazán vádolható Demokrata saját kutatása szerint már Gyurcsány Ferenc is kedveltebb nála és gyakorlatilag megbukott. 

Rogán egyébként nemcsak a kormány, hanem az ország egyik legbefolyásosabb lakóközösségének is tagja, aminek meg is fizeti az árát. A HVG szerint a Pasa Parkban a szállodai szintű szolgáltatásokért 100 ezer forint körüli a havi közös költség. Itt nemcsak a miniszternek van változó méretekkel rendelkező lakása, hanem a nejének is.

Rogán Cecília az Eximbank vezérigazgató-helyettes Puskás András nejével közösen birtokol egy másik lakást. Korábban Juhász Péter (Együtt) azt állította, hogy a miniszter a bevallott jövedelménél jóval többet költ havonta. Akkor az egyik hivatkozás éppen az volt, hogy a Pasa Parkban nemcsak megvenni költséges egy lakást, hanem fenntartani is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik