Gazdaság

Nagy pofont kaptak Matolcsyék a bíróságon

A Magyar Nemzeti Banknak ki kell adnia az MKB Bank Zrt. részvényeinek értékesítésével kapcsolatos közérdekű adatokat – közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel csütörtökön. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

Egy magánszemély felperes idén április 5-én közérdekű adatok megismerése iránti igénnyel fordult az MNB-hez. Azt szerette volna megtudni, kik állnak az állam által privatizált MKB Bank Zrt. vevői mögött, milyen a pénzügyi helyzetük, a tőkeszerkezetük.

Így “privatizálták” az MKB-t

Az MKB és az MNB végig titkolózott, kik veszik meg a bankot. Végül kiderült, hogy a Blue Robin Investments SCA, a Minerva Tőkealapkezelő Zrt., valamint a Pannónia Nyugdíjpénztár vette meg. Sajtóhírek szerint az a legvalószínűbb, hogy végül magyar tulajdonosok állnak nemcsak a Minerva, hanem az offshore Blue Robin mögött is. Utóbbi egy szingapúri, tök ismeretlen reklámcég. Ide kapcsolódó hír, hogy az MKB menedzsmentje is tulajdonos lesz a bankban, azaz hatalmas osztalékokat adhatnak majd maguknak. A vezérigazgató Balog Ádám lett, aki Matolcsy jobb keze volt a jegybankban. Az MKB szanálásán 17 milliárd forintot bukott a magyar költségvetés.

Az MNB megtagadta az adatigénylést, mert szerintük a privatizált MKB Zrt. vagyona már nem minősül nemzeti vagyonnak, ahhoz semmi közük.

A magánszemély erre a bírósághoz fordult, amely neki adott igazat. E szerint nem lehet eltitkolni a közfeladatot ellátó szerv által kezelt közérdekű adatokat. A bíróság megállapította azt is, hogy az alperes szanálási feladatkörében végzett tevékenysége közfeladat-ellátásnak minősül.

A fentiekből következik, hogy az MNB közérdekű adatot kezelő szervnek minősül, ezért a közérdekű adatok kiadására köteles – közölte a törvényszék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik