Gazdaság

Rogán feltalálótársának egykori cége kasszíroz az informatikai auditálással

A Világgazdaság cikke szerint a korábban Csík Balázs és Lengyel Csaba tulajdonában lévő, mára egy komályos hátterű máltai cégnek eladott Hunguard végezheti a pénzügyi szektor bizonyos szereplőinek informatikai auditálását.

A kormány egy júliusi kormányrendelet-módosítása értelmében az informatikai auditra kötelezett pénzintézeteknek legkésőbb november 18-ig szerződniük kell a tanúsító szervezetek egyikével. Nem lesz nehéz a választás, mert az auditálást végző, az MNB honlapjára szeptember 19-án felkerült “listán” egyetlen cég szerepel: a Hunguard számítástechnikai, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. A társaság többségi tulajdonát 2011-ben vásárolta meg Csík Balázs, aki Rogán Antal propagandaminiszterrel közösen talált fel egy elektronikus aláírási eljárást. Idén január óta viszont már egy máltai bejegyzésű offshore cégé, a Javelin Investments Ltd.-é a Hunguard minősített többsége. A Magyar Nemzet értesülése szerint a pénzügyi intézmények informatikai auditjára jogosult vállalatok körét meghatározó kormányrendelet Rogán lobbizására született meg.

A gazdasági lap szerint ha a pénzintézetek csak a Hunguarddal szerződhetnek, az összességében milliárdos nagyságrendű megrendelésekkel láthatja el a több mint 25 éve alapított, de egészen 2014-ig alig néhány százmilliós forgalmú kft.-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik