Gazdaság

Már a német autógyártók is a magyar munkaerőhiányra panaszkodnak

Audi-gyar(1)(960x640).jpg (Array)
Audi-gyar(1)(960x640).jpg (Array)

Az Audi és a Daimler már a saját bőrén érzi a magyarországi munkaerőhiányt, ezért tovább kell javítani a munkaerő mobilitásán és a helyi infrastruktúrán – mondták a német autógyártók magyarországi vezetői szerdán az Automotive Hungary szakkiállítás szerdai kerekasztal beszélgetésén a Reutersnek.

Peter Kössler, az Audi Hungária Motor Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, aggodalomra ad okot a humántőke helyzete az országban, a kellő mennyiségű és kellő szakképzettségű munkatárs megtalálásában is lát problémákat, amelyeket kezelni kell.

Kössler szerint a magyar kormánynak a lakhatási feltételek és a helyi infrastruktúra javítására kellene fókuszálnia, hogy fokozza a munkaerő mobilitását és ezzel biztosítsa a jövőben szükséges munkaerő-kínálatot.

A Mercedes-Benz vezérigazgatója, Christian Wolff arról beszélt, hogy a Daimler döntése, hogy bővít és további 2500 munkahelyet hoz létre Magyarországon, a kedvező befektetési környezet tükrözi, azonban nehézségekre is rámutatott.

A munkaerőhiányt szintén problémának nevezte, szerinte erre a kormányzattal közösen kell megoldást találni, egy komplex csomagot kell kidolgozni a munkavállalóknak, bérjárulékok csökkentésével, ingázás támogatásával, vagy lakhatási támogatással.

Wolff szerint a kompetitív bérezés csak a kezdet. A Daimlernek emellett a helyi oktatásba is be kellett fektetnie, de óvodát és lakhatást is biztosít a dolgozók családjának Kecskeméten.

Wolff hozzátette, hogy a magyar cégeknek el kellene kerülniük, hogy béremelési spirálba kerüljenek a nyugati bérekhez való felzárkózás során, mivel ez rontaná Magyarország versenyképességét.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik