Gazdaság

Több pénz ömlik a focipálya-építésbe, mint azt valaha gondoltuk

Megyei I. és II. osztályban szereplő klubok tucatjai kapnak műfüves pályát 130 millióért, mezeket, labdákat több millióért. A Magyar Labdarúgó Szövetség TAO-programja 2011-ben indult, azóta csaknem 20 milliárd forint folyt el rá.

Az Orbán-kormány 2010 óta önti a pénzt a magyar stadionokba, az elmúlt hat évben nyolc új arénát adtak át. Megújult a Puskás Akadémia (Pancho Aréna), a Fradi (Groupama Aréna), a Debrecen (Nagyerdei Stadion), a Szolnok (Tiszaligeti Stadion), a Gyirmót (Alcufer Stadion), a Mezőkövesd (Városi Stadion), a Balmazújváros (Városi Sportpálya) és az MTK (Hidegkuti Nándor) otthona is.

Az Átlátszó áprilisi számításai szerint a beruházások 40,2 milliárd forint közpénzből valósultak meg. Az összeghez hozzájön a múlt héten felavatott MTK-pálya ára is, amire 4,4 milliárd állami pénz ment el. Összesen tehát körülbelül 45 milliárd forintnál járunk, de a beruházásoknak még közel sincs vége, elég csak a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésére gondolni.

Ugyanez kicsiben

Nemcsak stadionokat húznak fel, országszerte készülnek a kisebb és annál is kisebb focipályák, egész szép számban.

Az Országos Pályaépítési Programot 2011-ben indította a Magyar Labdarúgó Szövetség azzal a céllal, hogy megfordítsák az évtizedes trendet, miszerint országszerte eltűnnek a pályák. A tíz évre szóló stratégia egyik legfontosabb célkitűzése a tömegbázis szélesítése.

A beruházások költségeinek 70 százalékát azóta is az MLSZ vállalja TAO-forrásból, a sportegyesületeknek pedig a maradék 30 százalékot kell előteremteniük.

A pályázatok elbírálása a Megyei Igazgatóságokon történik előre meghatározott szempontok alapján, majd ezt követően a MLSZ elnöksége hozza meg a végleges döntést a pályaépítések helyszíneiről. Az önkormányzat, sportszervezet azzal a feltétellel veheti birtokba a pályát, hogy azt 15 éven keresztül az MLSZ-szel közösen használja és hasznosítja.

Mi a TAO?

2011. július 1-je óta a társasági adóból (TAO) levonható az az összeg, amellyel a vállalkozások támogatják az úgynevezett látványsportágakat (a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot). A támogatás céljait törvény rögzíti.

 

A szakszövetségekhez, amatőr sportszervezetekhez, közhasznú alapítványokhoz befolyó pénzt utánpótlás-nevelésre, a képzéssel összefüggő feladatokra, a sportrendezvényekhez szükséges biztonsági infrastruktúra-fejlesztésre, meghatározott beruházásokra, felújításokra, illetve személyi jellegű ráfordításokra lehet költeni.

Pályázni műfüves, élőfüves és rekortán borítású 111×72 méteres nagypályákra, 44×64 méteres félpályákra, 22×42 méteres kispályákra és 14×26 méteres grundpályákra lehet. Az már az első évben látszott, hogy népszerű lesz a kezdeményezés.

Az öt év alatti pályatermés
Az öt év alatti pályatermés

Az MLSZ interaktív futballtérképe szerint 2012-ben 72 projekt valósult meg, összesen 3363 millió forintért. A következő kiíráskor még nagyobb volt az érdeklődés, a 115 projekt kivitelezéséhez 4661 millió forint folyt el. 2014-ben 95, 2015-ben 84 pályát avattak fel, összesen 6834 millió forintból.

Idén a 119 beruházásból 84 már elkészült, 26-on jelenleg is dolgoznak és további 9-et terveznek. Erre vonatkozóan az MLSZ applikációjában nincsenek pénzügyi adatok, de az előző évekhez mérten valószínűleg megközelítik az 5 milliárd forintot a kiadások.

A lényeg, hogy 2012 és 2015 között csaknem 15 milliárd forintból valósultak meg pályaépítések, és ha idevesszük a becsült idei költségeket is, akkor már 20 milliárdnál járunk. Ez majdnem a fele a stadionépítések árának.

Amatőr kluboknál

A 485 új pályából 332 kisméretű, 22×42 méteres, ami főként iskolák és önkormányzatok kezelnek, és leginkább hobbicélt vagy a gyerekek mozgását szolgálják. Emellett 61 nagypályát is építettek, melyeken edzéseket és bajnoki mérkőzéseket is lehet tartani.

Ilyet kapott a háromezres lélekszámú Abaújszántó is, amelynek focicsapata jelenleg a megyei II. osztályban szerepel. A pályaépítés 130 millió forintba került, az önkormányzat honlapjáról pedig az derül ki, hogy a város villanyvilágítás nélkül óránkénti húszezer forintért bérbe adja a 70 százalékban TAO-pénzből épült sportlétesítményt.

Edelényen tízezren laknak, a városi klub pedig az előző szezonban bajnok lett a megyei I. osztályban, mégsem léptek feljebb. Ezzel együtt van egy szép, 133 millió forintos műfüves grundjuk, amit még 2013-ban adtak át.

A Pétfürdő a Veszprém megyei I. osztályban gyűjtögeti szorgosan a pontokat, ráadásul, ha otthon játszik, műfüvön teheti meg mindezt. 130 millió forintba került a pálya.

És hasonló összegekért húztak fel fociotthont Mórahalmon, Szentgotthárdon, Baján és Hévízen is.

Labdákat, évente háromszázat

A Pályaépítés Programban résztvevő klubok általában élnek azzal az MLSZ által biztosított lehetőséggel is, hogy működésre és tárgyi eszközökre igényeljenek TAO-t.

A szövetség adatai szerint az elmúlt öt évben majd’ 80 milliárd forintot ítéltek meg 5978 projekt keretében.

A projektek száma nem egyezik a klubokéval, mert bizonyos egyesületek rendszeresen, évről évre kérnek támogatást.

Előfordul, hogy az igénylők minden kiírásban labdák, mezek százaira vesznek fel több millió forintot, ami enyhén szólva is feleslegesnek tűnik, hisz a sportfelszerelések selejtezéssel is kibírják legrosszabb esetben három-négy évig. És az sem ritka, hogy az újonnan átadott műfüves pályához akár négy pályagondnok fizetésére is beadják az igényüket, holott ezt a feladatot akár egy ember is el tudná látni egy kisebb településen, ahol nem nagy a pálya igénybevétele.

A 80 milliárd forint körülbelül 70 százalékát az utánpótlás-nevelés, 20 százalékát tárgyi jellegű, 7-8 százalékát személyi jellegű fejlesztésre fordították és csak a maradék néhány százalékot képzésekre.

A klubok keze pedig igazán ez esetben sincs megkötve.

Utánpótlás-nevelés címszó alatt ugyanis költhetik a pénzt ragtapaszra, digitális vérnyomásmérőre, vitaminokra, az edzők juttatására és a mezek feliratozására is, ha úgy látják jónak.

Olyan dolgokra, amik bizonyos értelemben fontosak, de nem lesznek tőlük jobb ificsapataink.

Helyzet van! Ne hagyd ki a legjobb meccseket. Tippelj a Tippmixpron!

Kiemelt kép: MLSZ

Ajánlott videó

Olvasói sztorik