Gazdaság

40 milliárd forintot osztogatott el megint a kormány, egyetlen nap alatt

Október közepére elköltötte a kormány a költségvetés rendkívüli tartalékának több mint 90 százalékát. Az idén eddig összesen 630 milliárd forint sorsáról rendelkeztek különböző határozatok formájában – a rendkívüli tartalék felélésén kívül a tavalyi maradványból költöttek több mint 100 milliárd forintot, és közel 150 milliárd forint átcsoportosítását határozták el.

Hogy mire? A vészhelyzetek, rendkívüli események költségeire szánt, százmilliárdos keretből az idén a katasztrófahelyzetek kezelésére egyetlen fillért sem fordítottak: a kabinet saját házipénztáraként használja a tartalékot – írta a vg.hu, részletezve, hogy mikor, mennyit, mire költöttek.

A cikkből kiderül, idén 257 milliárd forint sorsáról határoztak úgy, hogy nem jelöltek meg semmilyen költségvetési sort sem ennek forrásául.

40 milliárd egyetlen nap alatt

A múlt héten felhasznált majdnem 40 milliárd forintból egyébként 33 milliárd forint esetében nem jelölte meg a forrást a kabinet. Ráadásul a döntések már nemcsak az idei, hanem az elfogadott jövő évi büdzsét is érintik: több mint 10 milliárd forint már a 2017-es költségvetésben jelent módosítást.

A 40 milliárdból a legnagyobb összeget a migrációs helyzet kezelésére adott többlettámogatás jelenti (18 milliárd forint), de 5,7 milliárd forintot kapott Budapest is, hogy sikeres turisztikai marketingkampányt folytasson – valamint 76 millió forintot a Millenáris, sürgős felújításra, mert méltóképpen kell megrendezni a jövő autóiról szóló konferenciát és a víz-világtalálkozót is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik