trocsanyi(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Trócsányi a szocialista időkre kente a különbíróságok felállítását

24.hu
24.hu

2016. 10. 11. 15:07

Korábban a témában:

Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden az Országgyűlésben, a törvényjavaslatok általános vitájában azzal indokolta a különbíróságok felállítását, hogy a szocialista időszak megtörte az “állandóságot”, és tulajdonképpen a kormány most ezt állítja helyre.

Trócsányi felidézte:

1949-ben megszűnt Magyarországon a közjogi bíráskodás, a szocialista időszak megtörte ennek hagyományait, így a közel 50 éves kihagyás miatt a közjogi bíráskodás kultúrája nem rendelkezik olyan háttérrel, mint a civil vagy a büntetőjogi bíráskodás.

Ezzel szemben a valóság

A kormány törvényjavaslata megbontja az egységes bírósági rendszert, és külön közigazgatási bíróságokat hoz létre. A törvényjavaslat szerint ide kerülnek majd a hatalomnak kényes témák: választási, közbeszerzési, energiaügyi, médiával kapcsolatos ügyek. A kormány a különbíróságokat nyolcvan százalékban saját embereivel töltheti fel.

Szakértők szerint ezzel hivatalosan is vége van a jogállamnak Magyarországon. A rezsim igazán fontos ügyei a kijelölt különbíróságokon fognak eldőlni. Például a 2018-as választási ügyek.Erről bővebben ebben a cikkünkben is olvashat:

Fleck Zoltán: A magyar jogállamnak hivatalosan is vége van

Trócsányi László jelezte: mindkét tervezet kidolgozásában részt vett egy-egy, a tudomány, az igazságszolgáltatás, a központi és a kerületi közigazgatás képviselőiből álló kodifikációs bizottság, majd az elkészült dokumentumokat 2016 áprilisában társadalmi vitára bocsátották.

Ez is mese habbal. A közigazgatási bíróság különállásáról régóta folyik szakmai vita, de a törvény előkészítése ennek ellenére nélkülözte a szakmai egyeztetést. A bíróságok néhány napos határidőt kaptak a törvényjavaslat véleményezésére. Ez így zajlik minden fontos törvényjavaslat benyújtásakor – mondta a 24.hu-nak Fleck Zoltán jogász, ELTE egyetemi tanár.

(MTI híre nyomán)

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.