Gazdaság

Kártalanítják a volt CBA-partner dolgozóit  

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 11. 15:58

A Bérgarancia Alap lehet majd a megoldás a Palóc Nagykereskedelmi Kft. dolgozóinak.

Bezárta üzleteit, majd csődöt jelentett a Palóc Nagykereskedelmi Kft., csődgondnok állapítja meg, maradt-e a CBA korábbi franchise-partnereként működő, 80 boltot üzemeltető cégnek annyi pénze, amiből kifizethetné a közel 1300 dolgozó elmaradt bérét – írta Sneider Tamás. A Jobbik képviselője ezért Varga Mihályt kérdezte arról, mit tud tenni a kormány a családok megélhetését, létbiztonságát veszélyeztető helyzetben.

Milyen törvényes eszközei(k) vannak ilyen és ehhez hasonló esetek kezelésére?

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt írta, rendelkezésre állnak azok a pénzügyi eszközök, támogatások, amelyek a munkavállalók anyagi biztonságát garantálják és mielőbbi újbóli elhelyezkedésüket elősegítik.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat biztosítja azokat a támogatásokat, szolgáltatásokat, amelyek elősegíthetik az álláskeresők mielőbbi újrafoglalkoztatását. A munkaközvetítésen túl az álláskeresők képzésen vehetnek részt, a munkáltatók bértámogatást kaphatnak a foglalkoztatásukhoz.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a bérgarancia alapból a Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolásának megindulása után azonnal és maradéktalanul kártalanítja a volt dolgozókat.

A kormányhivatal folyamatos kapcsolatot tart a vállalat vezetőségével azért, hogy az érintett munkavállalók helyzete megnyugtatóan rendeződjön. A leépítésre kerülő dolgozókat tájékoztatják a szolgáltatási, képzési és támogatási lehetőségekről, az egyéni igények alapján személyre szabott tanácsadással, speciális tréningekkel segítik elhelyezkedésüket.

Néhány hete a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete jelezte, hogy a dolgozók közül van a aki már beadta a felmondását, van, aki kivár, és olyan is, aki táppénzen, GYES-en várja a fejleményeket. Mindannyiukban közös, hogy nem tudják, miből fizessék a számláikat, miből éljenek, amíg nem változik a helyzet?

Az érdekképviselet jogi segítséget ígért a dolgozóknak és már akkor jelezte, hogy a végső megoldás a bérgarancia alap lehet, amelyet az állam tart fenn az ilyen esetekre. Az eljárás végén abból mindenki megkapja jogos járandóságait, de ez hónapokig is eltarthat.

A Balassagyarmati Törvényszék szeptember 23-án rendelt el csődeljárást és a budapesti Pro Bonum Gazdaságszervező Kft.-t jelölte ki vagyonfelügyelőnek. A hitelezőknek 30 napon belül kell jelenteniük fennálló követeléseiket az adósnak és a vagyonfelügyelőnek. A végzés közzétételétől az adóst 120 napig fizetési moratórium illeti meg, de a csődtörvény alapján a fizetési haladék a munkabér-követelések kifizetése alól nem mentesíti a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t.

A Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmazó Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 80 boltot üzemeltetett a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta. A vonatkozó, 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív. A CBA Kereskedelmi Kft. kizárta hálózatából a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t, és kötelezte a céget, hogy boltjairól távolítsa el a hálózat által használt arculati elemeket, logókat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.