Gazdaság

Tényleg adócsökkentés jöhet

ngm (ngm)
ngm (ngm)

A költségvetés kedvező állapota teret nyithat az adócsökkentésre  – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára az államháztartás friss adatait kommentálva az M1 aktuális csatornának hétfőn.

Adorján Richárd hozzátette: a jó költségvetési eredmény hozzájárul az adósságcsökkentéshez is, ami a jövőben is lefelé szorítja a kamatkiadásokat.

A szaktárca szerdán közzétett előzetes adatai szerint szeptemberben 271,6 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás, a kilenc havi hiány 2,4 milliárd forintra csökkent, amely másfél évtizedes rekordnak számít.
A helyettes államtitkár szerint nemcsak teljesíthető az 1,7 százalékra csökkentett idei hiánycél, hanem “komoly pozitív kockázatok vannak, azaz a hiány jobb is lehet ezeknél az értékeknél”.

Az uniós előlegeknek is szerepük volt benne

A helyettes államtitkár szerint azért is lett ilyen jó a szeptemberi adat, mert megérkeztek az előlegek a 2014-2020-as uniós programokra a költségvetésbe. A kiadások a következő hónapokban fognak felfutni, ekkor jutnak el az uniós előlegek a kedvezményezettekhez – tette hozzá.

Kifejtette, a kedvező tendencia egyik oka, hogy a bevételek közül elsősorban az adóbevételek jobban alakulnak a vártnál, ami nagy részben a gazdaság fehéredésének köszönhető. Hozzátette, a bevételek alakulásában jelentős szerepet játszott az is, hogy idén az uniós kifizetések sokkal alacsonyabb szinten állnak, mint tavaly, amikor az előző ciklus lezárása miatt voltak magasabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik