Szélerőmű (szélerőmű)
Gazdaság

25 milliárd pluszköltséget jelent évente, hogy mellőzi a kormány a szélerőműveket

24.hu
24.hu

2016. 10. 10. 09:28

Korábban a témában:

A kormány nemrégiben két új jogszabállyal gyakorlatilag ellehetetlenítette a szélerőművek telepítését Magyarországon. A két rendelet közül az egyik a szélerőművek telepítését földrajzi szempontból korlátozza, a másik pedig igen szigorú műszaki feltételeket ír elő.

A megváltozott szabályozás ráadásul nem pusztán az új szélerőművek építését lehetetlenítette el, hanem a meglevőket sem lehet nagyobbakra cserélni, bár a technológia fejlődése ezt lehetővé tenné – mondta el többek között az NRGreportnak adott interjújában a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutató főmunkatársa, Mezősi András.

Elengedik a szelet

Mint Mezősi elmondta, megvizsgálták a két jogszabályt. A földrajzi szempontú korlátozással kapcsolatban az ELTE egyik tanszékének bevonásával az Energiaklub egy térinformatikai programmal vizsgálta Magyarországot, s nem találtak a jogszabály szerint alkalmas helyet.

A másik jogszabály előírta, hogy milyen magas lehet a torony, mekkora lehet a rotor átmérője. Áttekintették a tíz legnagyobb gyártó termékeit: a 208 előre gyártott típusból mindössze kilenc felelt meg a előírásoknak. Megemlítette, hogy a jogszabályba bekerült egy, a kapacitás maximumára vonatkozó korlát is.

A többi jogszabály az új erőműveket, létesítési helyszíneket zárta ki. Eszerint azonban a meglévőeket sem lehet majd újra cserélni; jelenleg két megawatt az alsó határ, az iparági átlag három megawatt körül van. Így arra sincs mód, hogy a működő tornyokat nagyobbakra cseréljék, amire Nyugat-Európában számos példát látunk.

25 milliárdba fájhat

Az interjúból az is kiderült, hogy a minisztérium nem kereste meg a REKK-et a jogszabályok megalkotása előtt.Tanulmányt arról írt a kutatóközpont, hogy milyen módon tudja az ország elérni a 2020-as megújulóenergia-célokat, ebbe hogy illeszkedik a szélenergia, és mekkora lehet a szélerőművek költsége. E szerint, ha kizárjuk a szélerőműveket a hazai energia-portfólióból, akkor a 2020-as célok elérése évente 25 milliárd forinttal lesz drágább.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.