Gazdaság

25 milliárd pluszköltséget jelent évente, hogy mellőzi a kormány a szélerőműveket

Szélerőmű (szélerőmű)
Szélerőmű (szélerőmű)

A kormány nemrégiben két új jogszabállyal gyakorlatilag ellehetetlenítette a szélerőművek telepítését Magyarországon. A két rendelet közül az egyik a szélerőművek telepítését földrajzi szempontból korlátozza, a másik pedig igen szigorú műszaki feltételeket ír elő.

A megváltozott szabályozás ráadásul nem pusztán az új szélerőművek építését lehetetlenítette el, hanem a meglevőket sem lehet nagyobbakra cserélni, bár a technológia fejlődése ezt lehetővé tenné – mondta el többek között az NRGreportnak adott interjújában a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutató főmunkatársa, Mezősi András.

Elengedik a szelet

Mint Mezősi elmondta, megvizsgálták a két jogszabályt. A földrajzi szempontú korlátozással kapcsolatban az ELTE egyik tanszékének bevonásával az Energiaklub egy térinformatikai programmal vizsgálta Magyarországot, s nem találtak a jogszabály szerint alkalmas helyet.

A másik jogszabály előírta, hogy milyen magas lehet a torony, mekkora lehet a rotor átmérője. Áttekintették a tíz legnagyobb gyártó termékeit: a 208 előre gyártott típusból mindössze kilenc felelt meg a előírásoknak. Megemlítette, hogy a jogszabályba bekerült egy, a kapacitás maximumára vonatkozó korlát is.

A többi jogszabály az új erőműveket, létesítési helyszíneket zárta ki. Eszerint azonban a meglévőeket sem lehet majd újra cserélni; jelenleg két megawatt az alsó határ, az iparági átlag három megawatt körül van. Így arra sincs mód, hogy a működő tornyokat nagyobbakra cseréljék, amire Nyugat-Európában számos példát látunk.

25 milliárdba fájhat

Az interjúból az is kiderült, hogy a minisztérium nem kereste meg a REKK-et a jogszabályok megalkotása előtt.Tanulmányt arról írt a kutatóközpont, hogy milyen módon tudja az ország elérni a 2020-as megújulóenergia-célokat, ebbe hogy illeszkedik a szélenergia, és mekkora lehet a szélerőművek költsége. E szerint, ha kizárjuk a szélerőműveket a hazai energia-portfólióból, akkor a 2020-as célok elérése évente 25 milliárd forinttal lesz drágább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik