Budapest, 2012. január 27.
Négyszínnyomtatással készült, a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtandó Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) papírívei a Pénzjegynyomdában. 
MTI Fotó: Pénzjegynyomda
Gazdaság

Tényleg beszántaná a kormány a SZÉP-kártyát

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 10. 07. 16:15

Korábban a témában:

Van valós alapja annak, ami a Magyar Nemzetben pénteken megjelent, vagyis hogy a kormány 2018-tól megszüntetné a SZÉP-kártyát – erősítették meg lapunknak több helyről is. Volt, aki úgy fogalmazott – nem a kisujjából szopta ki a lap.

Nem értik, miért van erre szükség

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc nem érti, hogy a jól működő, és társadalmilag hasznos konstrukciót (cafeteria) miért kell kivéreztetni (adóemelés), és következőként beáldozni a SZÉP-kártyát. Azt sem érti, miért pont most kerül napirendre. És hogy miért kell a munkáltatóktól és a munkavállalóktól is elvenni.

Nem csak VOSZ nem érti ezt, hanem a kamara és a szállodások, vendéglátósok sem – tette hozzá, utalva a pénteki cikkre. Elektronikusan működik, jó célt szolgál, 1 millió ember használja, a hazai belföldi szállodai forgalom negyedét adja (főleg a vidéki szálláshelyeken). Miért fáj ez bárkinek? És miért nem nyilatkozik róla az illetékes…?

Nagyon rossz gondolat

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) elnöke, Kordás László emlékeztetett arra is, hogy amikor elindult a cafeteria-változtatásáról az ötletelés, akkor a miniszterelnöki bejelentésben is benne volt, hogy teljesen megszűnhet a cafateria. Úgy véli, ez a terv kerülhetett újra elő…

A SZÉP-kártya megszüntetésével az a 80-90 milliárd forint, amit a dolgozók most rekreációra, pihenésre, sportolásra használhatnak, szinte el fog tűnni a rendszerből – borítékolta. És ez később meg fog látszódni az egészségügyi kiadásokon. Ezért is mondta, hogy nagyon rossz gondolat a kormány részéről, hogy a SZÉP-kártyát megszüntessék.Visszakérdeztünk, jól értjük-e: vagyis, hogy arról lehet-e szó, hogy a SZÉP-kártya után a teljes cafateriát beszántsák. Kordás László azt válaszolta, hogy ha a SZÉP-kártyát megszüntetik (és nem lesz helyette más), az nagyon meggyengíti a rendszert. Nem kellene ezt meglépni – eddig is már elég ámokfutást rendezett a kormány a cafeteriánál – jegyezte meg.

Kerestük az “illetékeseket” is, az NGM-et, az NFM-et, utóbbin keresztül a turisztikáért felelős államtitkárnak, Bienerth Gusztávnak is elküldtük kérdéseinket, valamint a kormánynak szintén, de cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk sehonnan.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.