Gazdaság

Szijjártó: a külgazdaság “aládúcolja” a gazdaság növekedését

A külgazdaság továbbra is képes arra, hogy “aládúcolja” a magyar nemzetgazdaság növekedését külső oldalról – mondta Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi külkereskedelmi adataira reagálva.

A KSH adatai szerint augusztusban az export euróban számolt értéke 12,5, az importé 10,8 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit, a júliusi 5,4, illetve 6,4 százalékos visszaesés után.

A külgazdasági miniszter hangsúlyozta: a külföldről érkező beruházások alapvetően exportra termelnek, a magyar gazdaságot folyamatosan egyre inkább versenyképessé teszik.

Hidat képeznek a zsebek között

A miniszter bizonyára beleszámolta az ország egyre fokozódó versenyképességébe az Eximbank 2,3 milliárdos hitelét is, amit a miniszterelnök barátjának Garacsi Istvánnak adott, aki egy luxusszállodát húzhat fel a mi pénzünkből Budapesten, a Lánchíd mellett.

Mivel a turizmus KSH besorolása exporttevékenység, a kormány szerint a bank hitelezhet magyarországi turisztikai vállalkozásokat. Az európai statisztikai hivatal szerint viszont a bankot nem lehet a pénzügyi szektorba sorolni, mert nem gyűjt betéteket (kizárólag az államtól), és közvetítő rendszert vesz igénybe.

A külügyi tárca pénzintézete korábban olyan, az „új nemzeti burzsoázia” kulcsprojektjeit is finanszírozta a mi pénzünkből, mint

  • a TV2
  • a Kopaszi-gát
  • a Párisi udvar
  • és a Hunguest-szállodalánc megvásárlása.

Az európai szabályok szerint ez törvényellenes, mert a bank a kormány egy olyan eszköze, amit az “exportőrök” támogatására talált ki, és egyáltalán nem végez valódi piaci tevékenységet.

Amúgy a World Economic Forum a múlt héten tette közzé a legfrissebb versenyképességi rangsorát, melyen Magyarország a 69. helyre csúszott vissza, ami minden idők legrosszabb eredménye.

Az oktatás területén egy év alatt 15 helyet csúsztunk vissza, ami egészen drámai.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik