Gazdaság

Németország szűkíti az uniós bevándorlók szociális juttatásait

németország (németország)
németország (németország)

Németországban drasztikusan szűkítik az uniós bevándorlók jogosultságát a szociális támogatásokra, az erről szóló törvényjavaslatot a jövő héten fogadja el a kormány – írta pénteken a Berliner Morgenpost című német lap.

  • A munkaügyi és szociális minisztériumban készült tervezet szerint a nem német uniós állampolgárokat kizárják a szociális és munkanélküli  támogatásokból, ha nem dolgoznak Németországban vagy nem szereztek korábbi németországi munkaviszony révén jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira.
  • Szociális támogatás csak akkor jár, ha az illető öt éven keresztül állami segítség nélkül gondoskodott magáról. A magasra emelt “belépési küszöb” a szociális juttatások megszerzését célzó, szegénységinek is nevezett bevándorlás visszaszorítását célozza.

A munkaügyi és szociális minisztérium a szövetségi szociális bíróság tavaly év végi döntéseire reagál a szigorítással.

A bíróság ítéletei alapján az uniós bevándorlók hat hónapi németországi tartózkodás után jogosultságot szereznek szociális támogatásra.

Andrea Nahles munkaügyi és szociális miniszter egy tavasszal a Berliner Morgenpostban megjelent interjúban a tervezett szigorításra utalva azt mondta: elfogadhatatlan, hogy bárki is csak azért változtat lakóhelyet az EU-ban, hogy szociális támogatást szerezzen egy másik országban, holott hazájában is működik ellátórendszer.

Hasonlóan vélekedett Angela Merkel kancellár is, aki a társállamokból érkező bevándorlók szabad munkavállalása körüli vitával kapcsolatban egy 2014-es interjúban kiemelte, hogy az EU nem a szociális ellátórendszerek és juttatások uniója.

A minisztérium koncepciója már áprilisban elkészült, és a tárcaközi egyeztetés a Berliner Morgenpost értesülése szerint azért tartott szokatlanul hosszú ideig, öt hónapig, mert Thomas de Maiziere belügyminiszter további szigorításokat akart beemelni a törvénytervezetbe.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik