Gazdaság

Akár százezer embert is elbocsáthatnak a bürokráciából

csepreghy (csepreghy)
csepreghy (csepreghy)

A Miniszterelnökség miniszterhelyettese a Portfolio Budapest Economic Forum 2016 konferencián azt mondta csütörtök délelőtt: a bürokráciacsökkentés jegyében sok jogszabályt fognak módosítani. A legfontosabb szempont a támogató, hatékony állam erősítése. Ennek érdekében csökkentik a létszámot, a bürokrácia költségeit.

Csepreghy Nándor szerint több tízezer, akár 100 ezer embert fognak „átenni” a közigazgatásból a piaci szférába.

A miniszterhelyettes nem először beszélt erről a tervről – már év elején is szóba került a bürokráciacsökkentés, igaz, akkor még azt mondta, hatszázezer közalkalmazottat építene le a kormány, amire a szakszervezet ki is jelentette, hogy képtelenség.

Most két új információt mondott:

  • A leépítések nem érintik a fegyveres erőket, az egészségügyet, de az állami vállalatok munkatársait igen.
  • A leépített munkaerőt átképzéssel átirányítanák a versenyszférába. Hogy pontosan milyen betöltetlen pozíciókra képeznék át a bürokratákat, azt az államtitkár nem részletezte.

Az államtitkár arra a szerdai hírre is reagált, miszerint az Európai Bizottság egy vizsgálat során komoly gondokat talált az uniós források elosztásának magyar rendszerével, és emiatt felfüggeszthetik az összes, Magyarországnak járó uniós forrást.

Csepreghy elismerte, hogy van vita, az EU-nak az a baja, hogy nem elég független a rendszer, amelyben az uniós pályázatokról döntenek, mert nem egy állami ügynökség, hanem a minisztériumok döntenek az uniós pályázatokról.

A miniszterhelyettes szerint így sem sérül a rendszer és az azt vezetők integritása. A kormány szerint minden rendben van, ezért meg fogják védeni a rendszert, mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik