Gazdaság

15 milliárd forintot termeltek idén a diákok

Kevesebb diákmunkás termelte a GDP-t, de többet kerestek a munkájukkal. A felsőoktatásban tanuló dolgozók száma nőtt egyedül.

Évről évre bővül az iskolaszövetkezeti szektor, az idén az első nyolc hónapban a tavalyinál kevesebben, de többet dolgoztak és többet is kerestek – derült ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetség (DiákÉSZ) csütörtöki közleményéből.

A tavalyi 100 ezerrel szemben mintegy 90 ezer diák dolgozott az iskolaszövetkezeteken keresztül január és szeptember között, elért jövedelmük ugyanakkor 10 milliárd forintról 12 milliárd forintra emelkedett. A diákok több mint 17 millió munkaórát dolgoztak és kb. 15 milliárd forintot termeltek.

Fiák István, a DiákÉSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a tavalyinál több megbízó vette igénybe a diákok munkáját, és szerinte a tendencia biztató, bőven van igény a diákmunkára.

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese, a VOSZ Diákvállalkozási Szekciójának elnöke azt mondta, az iskolaszövetkezeti munkaszervezési és szolgáltatási rendszer a legjelentősebb munkavégzési és tapasztalatszerzési lehetőséggé vált a fiatalok számára. Jól használható eszköz a vállalkozásoknak a beszűkült munkaerőpiaci problémák enyhítésére is.

A felsőoktatásban tanulók több mint 35 százaléka vállal időszakosan munkát, míg hat-nyolc évvel ezelőtt ez az arány a 20 százalékot sem érte el.

Magyarországon az iskolaszövetkezetek évente mintegy 130 ezer nappali tagozatos tanulónak, hallgatónak biztosítanak a tanulmányi időbeosztásukhoz alkalmazkodó gyakorlati munkatapasztalat-szerzési, kapcsolatteremtési, legális pénzkereseti lehetőséget. Aktív foglalkoztatáspolitikai katalizátorként működnek és a pályakezdő fiatalok elhelyezkedésének elősegítésében is egyre nagyobb szerepet játszanak – olvasható a DiákÉSZ közleményében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik