Gazdaság
Budapest, 2008. június 19.
Bucsi Zsanett székesfehérvári középiskolás (b) napi nyolc órában szórólapokat osztogat Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren, hogy keresetével fedezni tudja nyelvtanfolyamának költségeit. Nagy forgalmat bonyolítanak le a vakáció első napjaiban a fővárosi diákmunka-közvetítő irodák. Közel 200 ezer diák verseng a jól fizető nyári munkákért. A nehezebb fizikai munkákkal átlagosan 600-700 forintot, az irodai és szórólapozással 450-500 forintot tudnak keresni a fiatalok.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

15 milliárd forintot termeltek idén a diákok

24.hu
24.hu

2016. 10. 06. 18:26

Kevesebb diákmunkás termelte a GDP-t, de többet kerestek a munkájukkal. A felsőoktatásban tanuló dolgozók száma nőtt egyedül.
Korábban a témában:

Évről évre bővül az iskolaszövetkezeti szektor, az idén az első nyolc hónapban a tavalyinál kevesebben, de többet dolgoztak és többet is kerestek – derült ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetség (DiákÉSZ) csütörtöki közleményéből.

A tavalyi 100 ezerrel szemben mintegy 90 ezer diák dolgozott az iskolaszövetkezeteken keresztül január és szeptember között, elért jövedelmük ugyanakkor 10 milliárd forintról 12 milliárd forintra emelkedett. A diákok több mint 17 millió munkaórát dolgoztak és kb. 15 milliárd forintot termeltek.

Fiák István, a DiákÉSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a tavalyinál több megbízó vette igénybe a diákok munkáját, és szerinte a tendencia biztató, bőven van igény a diákmunkára.

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese, a VOSZ Diákvállalkozási Szekciójának elnöke azt mondta, az iskolaszövetkezeti munkaszervezési és szolgáltatási rendszer a legjelentősebb munkavégzési és tapasztalatszerzési lehetőséggé vált a fiatalok számára. Jól használható eszköz a vállalkozásoknak a beszűkült munkaerőpiaci problémák enyhítésére is.

A felsőoktatásban tanulók több mint 35 százaléka vállal időszakosan munkát, míg hat-nyolc évvel ezelőtt ez az arány a 20 százalékot sem érte el.

Magyarországon az iskolaszövetkezetek évente mintegy 130 ezer nappali tagozatos tanulónak, hallgatónak biztosítanak a tanulmányi időbeosztásukhoz alkalmazkodó gyakorlati munkatapasztalat-szerzési, kapcsolatteremtési, legális pénzkereseti lehetőséget. Aktív foglalkoztatáspolitikai katalizátorként működnek és a pályakezdő fiatalok elhelyezkedésének elősegítésében is egyre nagyobb szerepet játszanak – olvasható a DiákÉSZ közleményében. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.