(AUSTRALIA & NEW ZEALAND OUT) Scissors cut up a percentage sign for interest rate cuts (Photo by Fairfax Media via Getty Images)
Gazdaság

Jön a hatalmas adócsökkentés, és jól felpumpálhatja a nettónkat

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 10. 05. 15:42

Kedden írtuk meg, hogy hatalmas adócsökkentés jöhet: 500-700 milliárd forintos mozgástere keletkezett a kormánynak, mert már most látszik, hogy kisebb lesz jövőre is a hiány, mint tervezték. Megnéztük, mit jelenthet ez, mire lenne elég, és mire nem.
Korábban a témában:

Szóval lesz mintegy 500-700 milliárd forintos mozgástér. Varga Mihály korábban már szólt arról, hogy melyik kisadókat szüntetné meg – ezek eltüntetése összesen 32 milliárd forintból meglenne. Mondjuk, ezt meglépik. Marad tehát még 468-668 milliárd forintnyi adócsökkentési lehetőség.

Ezek után három dologra koncentráltunk: a már többször beígért egy számjegyű szja-ra, aztán a korábbi munkáltatói járulék (most szociális hozzájárulási adó = szocho) csökkentésére, és végül arra, hogy Varga Mihály nemrégiben jelezte, 50 százalék alá szeretné vinni a foglalkoztatást terhelő közterheket. Ami, mint írtuk, álomfizetést jelenthet.

9-10 százalékos szja? Akár az is lehet!

A jövő évi költségvetésben, ahogy már korábban jeleztük, 1787 milliárd forintot terveztek személyi jövedelemadóra, a 15 százalékos adókulcs megtartása mellett. Ezt figyelembe véve majdnem kijön a 9 százalékos szja – ha még egy kicsit sikerül faragni a hiányból, akkor az is meglehet. A 10 százalékra azonban nagyobb az esély.

Ha 9 százalékra csökkentik az szja-t, akkor az a jelenlegi minimálbérnél havi 6660 forintot jelenthet pluszban, az átlagkeresetnél pedig havi bő 15 ezer forintot. De ha ezt meglépik, már nem marad szocho-csökkentésre.

6-7 százalékos szocho-csökkentés? Összejöhet!

Ha viszont egyelőre lemond a kormány az szja-csökkentésről, akkor a 2776 milliárdos bevétellel tervezett 27 százalékos szociális hozzájárulási adót jó esetben 6 százalékkal tudnák letornázni. Esetleg héttel is, ha kicsit jobban alakulnak a számok.

A 7 százalékos csökkentés pedig mint írtuk, attól függően jelentene eltérő pluszt a fizetésben, hogy abból mennyit fordít a munkáltató béremelésre. Ha mindet béremelésre fordítja, akkor (családi adókedvezmény nélkül) 5,76 százalékkal nőhet a nettó jövedelem. Vagyis szinte ugyanannyival, mintha meglenne a 9 százalékos szja. Persze azt előre nem lehet tudni, hogy szocho-csökkentés esetén tényleg ilyen gálánsak lennének-e a munkáltatók.

50 százalék alá tornázni a foglalkoztatás terheit? Ez nem jön össze!

Előbbi kettőből következik, hogy a Varga Mihály által nemrégiben bejelentett tervére (hogy 50 százalék alá vigyék a foglalkoztatást jelenleg terhelő összesen 62 százalékos adókat és járulékokat) egyelőre még nincs meg a keret. Az 500-700 milliárd forintos mozgástér nem elég a 12,5 százalékos mérséklésre.

Viszont a felét meg lehetne lépni, akár az egy számjegyű szja-val, akár a 6-7 százalékos szocho-csökkentéssel, akár egy vegyes konstrukcióval, azaz mondjuk 3 százalékos szja, és 3 százalékos szocho-csökkentéssel.

Úgy tűnik tehát, hogy álomfizetésünk nem lesz egy lépcsőben, de azért érezhető pluszt kaphatunk nettóban jövőre, az adócsökkentés révén.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.