Gazdaság

Fontos népszavazási kérdésben döntöttek a bíróságon

A Kaposvári Törvényszék megsemmisítette a kaposvári közgyűlésnek a gumihulladék-feldolgozóról szóló népszavazás elrendelését elutasító döntését és új határozat meghozatalára kötelezte a testületet – írta az MTI.

Az MTI híréből – valószínűleg tévedésből – kimaradt a helyi szó, azaz nem országos népszavazásról, hanem helyi népszavazás elutasításáról van szó Kaposváron.

A szocialista Pintér Attila, a város önkormányzati képviselője helyi népszavazást kezdeményezett egy gumihulladék-feldolgozó üzem beruházása ellen. Miután az akciót aláírásukkal támogató választók aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a beruházó Homatech visszalépett az építkezéstől. Az önkormányzat és a beruházó szerződést bontott, az eredeti állapotot visszaállították.

Az ellenzéki pártok támogatták helyi népszavazás kiírását, mert szerintük a hulladékégető kockázatos, féltették az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét. A feldolgozó ellen több tüntetés is volt a városban. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere szerint olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.

Erről döntöttek

A bíróság a mostani ítéletében azt mondta ki, hogy a közgyűlés indoklása törvénysértő volt, amikor augusztus 29-én azzal az indokkal utasította el az üzem létesítésével kapcsolatos népszavazás elrendelését, hogy az okafogyottá vált.

A bíróság szerint ezt nem tehették meg, mert

a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás.

Azt nem tudni, hogy ez befolyásolta volna-e a beruházó szándékát, mindenesetre a Fidesz megkímélte magát egy helyi politikai pofontól, hogy ki kelljen írnia a helyi népszavazást, szóljon az bármilyen kérdésről. Miután az önkormányzat és a beruházó szerződést bontott, az eredeti állapotot visszaállították, így már nincs is miről népszavazni.

A tanulság alighanem az, hogy a Fidesz “kétharmada” köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás – legyen szó egy város vagy egy ország vezetéséről.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik