Gazdaság

Egyre bonyolultabb a magyar cégháló

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 10. 04. 17:05

Az Opten adatai szerint ha a tulajdonosi, címkapcsolati és rokoni összefüggéseket vizsgáljuk, az új cégek 80 százalékát olyan személyek jegyzik, akik más társaságban is benne vannak.

Ugyan évek óta a cégstruktúra konszolidációjáról beszélünk, cégek számának csökkenése nem jelenti azt, hogy egyszerűbb is lesz a hazai cégrendszer. Az adatok alapján cégek közötti kapcsolatrendszer évről-évre egyre összetettebb

– mondja az Opten Kft. céginfomációs elemzője, Hitzinger Anna. Gyakorlatilag 2011 óta folyamatosan csökken a cégalapítások száma, de a teljesen új szereplők ritkaságszámba mennek, még mindig 70 százalék körül van azon újonnan alapított cégek aránya, amelyek tulajdonosain vagy ügyvezetőin keresztül más cégekhez köthetőek.

Az azonosítható kapcsolatrendszer ráadásul nem is ér véget tulajdonosi kapcsolatoknál, a címkapcsolatok vagy rokoni kapcsolatok vizsgálata további kapcsolódási pontokat tár fel. A címkapcsolatok figyelembe vételével az újonnan alapított cégeknek már 80 százaléka kapcsolható korábbi cégekhez, tehát teljesen „tiszta lappal” csak minden ötödik cég indul. Minden adat arra utal, hogy a kapcsolatrendszerek egyre összetettebbek, hiszen jelenleg közel 180 ezer magánszemély van Magyarországon, akik  – csak a hatályos kapcsolatokat vizsgálva – legalább két céghez köthetőek közvetlenül.

Valójában ez csak a jéghegy csúcsa, a hazai környezetben nem ritkák a 8-10 cégen keresztüli közvetett kapcsolódások, ezzel tovább bonyolítva az amúgy sem egyszerű kapcsolatrendszert. beszédes adat, hogy 670 olyan magánszemély van ma Magyarországon, akik teljesen közvetlen módon is tíznél több céget irányítanak. A kapcsolati láncokat is vizsgálva pedig nem ritkák a többszáz elemű cégbirodalmak sem.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.