Gazdaság

Kizsákmányolják a burgonyatermesztőket az üzletláncok

Túl alacsony árat fizetnek a burgonyáért a hazai kereskedelmi üzletláncok és csak a legjobb minőségű termést veszik át. Közben egyre csökken a burgonya vetésterülete - írta a Magyar Idők pénteken.

A lapnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács elnöke elmondta: a kereskedők olyan akciókat próbálnak megvalósítani, amilyeneket a piaci árak alakulása és a kínálat sem indokol, így azok árát végső soron termelők fizetik meg.

Az áruházak alacsony felvásárlási árat fizetnek, miközben olyan minőségi elvárásokat támasztanak, amelyeknek csak fogcsikorgatva lehet megfelelni

– mondta. Hozzátette, egyre több az olyan termény, amit nem tudnak eladni a gazdálkodók, az átlagnál kisebb vagy görbe burgonya a szemétben, esetleg takarmányként végzi, ami jelentős pazarláshoz vezet.

Mint fogalmazott, erre megoldást kell találni, ma ugyanis semmilyen szabályozás nem vonatkozik a kereskedők áruátvételi gyakorlatára.

Közben a burgonya vetésterülete évről-évre kisebb lesz, jelenleg 9000 hektár. A terméktanács elnöke szerint az idén a minőséggel nem lesz probléma, a hozamok azonban nem mindenhol alakultak kedvezően. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik