Gazdaság

Fellebbez Paks II környezeti engedélye ellen az Energiaklub és a Greenpeace

paks (Array)
paks (Array)
A környezeti hatástanulmányt az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország korábban véleményezte, azt több ponton hiányosnak és homályosnak találta. Mivel a megfogalmazott kritikákra a most kiadott engedély alapját képező hatástanulmány nem ad kielégítő választ, a két szervezet fellebbezést nyújt be a másodfokú hatósághoz.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub és a Greenpeace a kezdetek óta ügyfelekként vesz részt. Az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat mindkét szervezet a hatóságnak elküldött elemzésben értékelte. [1, 2] A vonatkozó jogszabály értelmében ezeket a hatóságnak figyelembe kell vennie az engedélyezési eljárás során.

2016. szeptember 29-én a Baranya Megyei Kormányhivatal határozatban kiadta Paks II környezetvédelmi engedélyét. Az így elfogadott környezeti hatástanulmány azonban számos kulcskérdést továbbra sem tisztáz, valamint számos helyen megalapozatlan. Ezért az Energiaklub és a Greenpeace élni fog a rendelkezésére álló jogi lehetőségekkel.

Az a célunk, hogy alapos és mindenki számára megnyugtató válaszokat kapjunk a környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatban feltett kérdéseinkre. Továbbra is meg vagyunk győződve arról, hogy Paks II szennyező, veszélyes és drága; és hogy Magyarország számára mind környezetvédelmi, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból zsákutca az atomerőmű tervezett bővítése – Jelentette ki az Energiaklub energiapolitikai szakértője, Koritár Zsuzsanna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik